RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tyrkia gir grønt lys til kirkebygg

Tyrkiske myndigheter har for første gang på over 90 år gitt grønt lys for bygging av en ny kirke.

Siden det osmanske riket tok slutt i 1923 har det bare vært tillatt å renovere eksisterende kirkebygg i Tyrkia, men nå åpnes det for et nybygg.

Under et møte med religiøse ledere i Istanbul fredag kveld, opplyste Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu at det er gitt tillatelse til bygging av en syrisk-kristen kirke i Istanbul.

Den nye kirken skal bygges på statlig land i Yesilkoy-distriktet, der det fra før er både gresk-ortodokse og katolske kirker.

Tilstrømmingen av kristne flyktninger fra det borgerkrigsherjede Syria er trolig en medvirkende årsak til at tyrkiske myndigheter gir byggetillatelse.

Den syriske kirke, som også er kjent som den assyriske kirke i øst, er et av de eldste kristne kirkesamfunnene i verden og benytter arameisk under gudstjenesten, det nesten utdødde språket Jesus snakket. Kirken skal selv betale for det nye kirkebygget.

Tyrkia hadde en gang en stor kristen minoritet, men 99 prosent av befolkningen i landet er nå muslimer.

Det anslås at det i dag lever rundt 100.000 kristne i Tyrkia, mens det er rundt 76 millioner muslimer. De kristne og andre religiøse minoriteter får lov til å praktisere sin religion, men med visse restriksjoner.

Det regjerende Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) kritiseres ofte for å ville islamisere Tyrkia, som offisielt er en sekulær stat.

Da pave Fransk besøkte Tyrkia i november, gikk han hardt ut mot det han kalte «kristenfobi» i Midtøsten og anklaget radikale islamister for å jakte på kristne. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere