Tyrkia gir grønt lys til militæraksjon i Irak og Syria

FLERTALL: Et overveldende flertall i nasjonalforsamlingen i Ankara stemte torsdag kveld for å gi regjeringen mandat til å sende bakkestyrker til Syria og Irak.

FLERTALL: Et overveldende flertall i nasjonalforsamlingen i Ankara stemte torsdag kveld for å gi regjeringen mandat til å sende bakkestyrker til Syria og Irak. Foto: Umit Bektas (Reuters)

Tyrkias nasjonalforsamling har gitt grønt lys til å gripe inn militært mot jihadister i Irak og Syria.

02.10.14 21:45

De folkevalgte ga torsdag den tyrkiske regjeringen mandat til straks å sende soldater til begge landene for å bekjempe opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

Nasjonalforsamlingens vedtak gir også grønt lys til at utenlandske soldater kan stasjoneres i Tyrkia, samt å bruke landets militærbaser til samme formål. Mandatet er bredt, men det forplikter på ingen måte Tyrkia til å sende styrker til Syria og Irak.

Mandatet har en varighet på ett år og ble godkjent med overveldende flertall etter en debatt som varte i flere timer.

Iran advarer

Iran, som grenser til både Tyrkia og Irak, kritiserer Tyrkias metoder i kampen mot terrorisme.

Utenriksminister Mohammad Javad Zarif snakket med sin tyrkiske kollega Mevlut Cavusoglu torsdag kveld og uttrykte uro for enhver handling som vil kunne forverre situasjonen, melder det statlige nyhetsbyrået IRNA i Iran torsdag kveld.

– I den nåværende situasjonen er landene i regionen nødt til å handle ansvarlig og unngå opptrapping, tilføyer han.

Tyrkia under press

Iran støtter president Bashar al-Assad i Syrias mer enn tre år lange borgerkrig. NATO-medlem Tyrkia støtter opprørerne som forsøker å styrte ham, men regjeringen i Ankara er samtidig med i koalisjonen mot IS.

Ankara har vært under hardt press for å trappe opp sin rolle i den USA-ledede militærkampanjen mot IS etter at opprørerne rykket innenfor det tyrkiske militærets synsvidde på grensen til Syria.

Norges utenriksminister Børge Brende (H) var torsdag kveld ikke tilgjengelig for en kommentar til det tyrkiske vedtaket

PKK-dilemmaet

Opprørere fra Den islamske staten (IS) er i ferd med å innta byen Ayn al-Arab på grensa mellom Syria og Tyrkia. Kurdiske militssoldater har i over to uker forsøkt å forsvare byen, som på kurdisk heter Kobani. Hvis Tyrkia sender soldater over grensen, blir det første gang i historien at landet kommer kurdere til unnsetning i en konflikt.

Ankara er imidlertid lite villig til å gjøre noe som kan styrke de kurdiske krigerne, som er alliert med separatistbevegelsen PKK. PKK har ført en geriljakrig mot den tyrkiske regjeringen i tre tiår.

I 2013 inngikk PKK en våpenhvile med tyrkiske myndigheter, men gruppen anses som en terrororganisasjon av Tyrkia, USA og EU.

Dårlig rustet

IS begynte sitt stormløp mot Ayn al-Arab for snart to uker siden og har beleiret byen fra tre kanter. Opprørerne har aldri stått nærmere bygrensa enn nå. Ifølge øyenvitner i området pågikk det torsdag harde kamper mellom opprørerne og kurdisk milits bare noen få hundre meter sør og sørøst for byen. Ytterligere flere tusen innebyggere flyktet samtidig til Tyrkia. De siste par ukene har over 150.000 mennesker flyktet fra Kobani.

Siden har PKK oppfordret kurdere sørøst i Tyrkia til å slutte seg til styrkene som kjemper mot IS i Syria for å beskytte Kobani. Mange har fulgt oppfordringen, selv om Tyrkia har forsøkt å stanse dem på grensen.

Den kurdiske YPG-militsen er dårlig utrustet og har tryglet omverdenen om assistanse. Vestlige kampfly angrep tidligere i uka IS-mål rundt Ayn al-Arab, men greide ikke å stanse opprørernes framrykking. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.