– Vi ønsker velkommen de positive meldingene Taliban har kommet med til utlendinger, diplomatiske utsendinger og sin egen befolkning. Jeg håper vi vil se samme tilnærming i handlingene deres, sier utenriksminister Mevlut Cavusoglu i en TV-sendt uttalelse.

Les også: Afghanistans sentralbanksjef kritiserer presidenten

USA og Russland har begge sagt at en eventuell anerkjennelse av en Taliban-regjering avhenger av hvordan styresettet blir.

Russlands ambassadør til Afghanistan skal møte Taliban, opplyste det russiske utenriksdepartementet mandag, ifølge radiokanalen Ekho Moskvij.

Russland vil bestemme seg for om de skal anerkjenne en Taliban-regjering når de har vurdert atferden til det nye regimet, ifølge talsperson Zamir Kabulov.

Kinas utenriksminister snakket tirsdag med sin amerikanske kollega og kritiserte USA for å ha trukket styrkene sin ut av Afghanistan for raskt.

– Wang Yi avklarte Kinas posisjon når det gjelder situasjonen i Afghanistan. Han sier realitetene nok en gang har vist at det er vanskelig å få fotfeste ved slavisk å bruke fremmede modeller på land med en helt annen historie, kultur og nasjonale forhold, sier det kinesiske utenriksdepartementet etter Wangs samtale med Antony Blinken.

– Å løse problemer med makt og militære midler vil bare øke problemene. Det er viktig å reflektere over det man kan lære av dette, heter det i uttalelsen.

Wang sier Kina er innstilt på kommunikasjon og dialog med USA for å sikre en smidig overgang i Afghanistan og unngå en ny borgerkrig og humanitær katastrofe.

Han påpeker at både USA og Kina er faste medlemmer av FNs sikkerhetsråd. Stilt overfor en uendelig rekke av globale utfordringer, bør de to landene samarbeide, sier Wang. Da kan ikke USA samtidig motarbeide Kina, sier den kinesiske ministeren.

(©NTB)

Les også: Militærfly gjenopptar evakuering fra Kabul