Gå til sidens hovedinnhold

Tyrkia vil ha FN-møte om et Syria uten Assad

Tokyo (NTB-AFP): FNs fredskonferanse for Syria må ha som mål å få fjernet landets president Bashar al-Assad fra makten. Assad er skyldig i tusener av menneskers død og må avsettes, mener Tyrkias statsminister.

Den tyrkiske regjeringssjefen Recep Tayyip Erdogan sa tirsdag at verdenssamfunnet ikke kan godta at en person med et slikt rulleblad får fortsette å styre Syria. Over 130.000 mennesker er drept i den syriske borgerkrigen, og millioner drevet på flukt.

- På Genève 2-konferansen må vi sørge for at tiltakene vi blir enige om, virkelig fungerer. På den måten kan vi legge til rette for en tidsalder uten Bashar al-Assad, sa Erdogan under et besøk i Tokyo.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har begynt å sende ut innbydelser til Genève 2, blant annet til de fem faste medlemslandene i Sikkerhetsrådet. Saudi-Arabia, som er en viktig støttespiller for den syriske opposisjonen, er også invitert.

Syrias viktigste allierte, Iran, står derimot ikke på listen over inviterte land. Det kan bane vei for at den opposisjonelle alliansen Nasjonalkoalisjonen, som har motsatt seg iransk deltakelse, velger å møte opp til Genève 2. (©NTB)