RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tyrkisk ekspresident dømt til livstid for kupp

LIVSTID: Kenan Evren er dømt til å tilbringe sine resterende år i fengsel. 96-åringen ble onsdag dømt til livstid i fengsel. Her fotografert i sitt hjem i 2010.
LIVSTID: Kenan Evren er dømt til å tilbringe sine resterende år i fengsel. 96-åringen ble onsdag dømt til livstid i fengsel. Her fotografert i sitt hjem i 2010. Foto: Adem Altan (Afp)
Kenan Evren (96) er dømt for kuppet i 1980.

Ankara (NTB-AFP): General Evren (90) og Tahsin Sahinkaya (89) ble i en domstol i Ankara onsdag kjent skyldig i blant annet å ha tilrettelagt for militær inngripen og for å ha avsatt den sivile regjeringen med makt.

De to generalene grep makten 12. september 1980, men de ble først i 2012 brakt til retten for sine roller i kuppet. Det skjedde etter grunnlovsendringer banket gjennom av statsminister Recep Tayyip Erdogans regjeringsparti.

Kuppet var Tyrkias tredje på 20 år. Det var også den blodigste maktovertakelsen, og til sammen ble 50 mennesker henrettet. Rundt 600.000 ble arrestert, mens titalls ble torturert til døde bak murene.

Verken Evren eller Sahinkaya hadde god nok helse til å møte opp i retten, men onsdag var de til stede via videooverføring. Da rettssaken startet i 2012, erklærte Evren at han ikke angret på det han hadde gjort.

Tyrkias en gang så mektige militærvesen har opptrådt som den sekulære republikkens selvoppnevnte vokter. Hæren har utført tre kupp siden 1960, og i 1997 tvang den en islamistdominert regjering fra makten.

Erdogan har i løpet av sine elleve år ved makten brukt mye krefter på å tøyle militærets innflytelse gjennom en rekke rettsoppgjør. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere