Tyrkisk rettsvesen: Erdogans reformer er ulovlig

Istanbul (NTB-AFP): Tyrkias fremste juridiske komité mener at regjeringens plan om å innskrenke dens fullmakter er i strid med grunnloven.

- Som en følge av lovendringen vil komiteen rapportere til justisdepartementet. Endringen er i strid med grunnloven og det at komiteen skal være uavhengig, skriver Tyrkias øverste juridiske komité (HSYK), som består av representanter for både dommerstanden og påtalemyndigheten. Komiteen er ansvarlig for å utnevne dommere.

Regjeringen har foreslått å svekke innflytelsen til HSYK i kjølvannet av at tyrkisk rettsvesen har iverksatt en større korrupsjonsetterforskning der flere av Erdogans støttespillere er blant de anklagede.

Erdogan har reagert med sinne mot etterforskningen, som han mener er et forsøk på å sverte regjeringen hans. Han har gitt flere hundre politifolk, blant dem flere politisjefer, sparken.

En eventuell endring av HSYK skulle diskuteres i nasjonalforsamlingen fredag. Regjeringen ønsker at justisdepartementet skal bestemme hvem som skal sitte i HSYK. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.