*Nettavisen* Nyheter.

Tysk fotograf drept i Afghanistan

ET AV HENNES SISTE BILDER: Dette er et av de siste bildene den tyske krigsfotografen Anja Niedringhaus tok. Bildet fra i går viser valgmedarbeidere i Khost som tar seg en tepause, mens en sikkerhetsvakt strekker på kroppen. Foto: Anja Niedringhaus (AP/NTB scanpix)

En tysk krigsfotograf er skutt og drept øst i Afghanistan, mens en canadisk journalist er kritisk skadd.

04.04.14 13:59

En politimann i provinsen Khost opplyste fredag at det er den tyske krigsfotografen Anja Niedringhaus (48) som er drept, og at den canadiske journalisten Kathy Gannon (60) er kritisk skadd.

- De to ble skutt i distriktet Tanai klokka 11 lokal tid, opplyser polititjenestemannen Baryalay Rawan til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Se flere bilder av Anja Niedringhaus nederst i saken.

Begge kvinnene jobbet for det amerikanske nyhetsbyrået AP.

Liten by
Journalistene befant seg i en avsidesliggende liten by ved grensen til Pakistan da de ble angrepet av en mann iført politiuniform. Ifølge politiet skjedde angrepet inne på en politistasjon. Angriperen var ikledd politiuniform.

- To kvinnelige journalister ble skutt i morges inne i politiets distriktshovedkvarter, en er drept, mens den andre er alvorlig skadd, sier talsmann Mobarez Zadran, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

Et bilde viser imidlertid at døren til baksetet på bilen de to kjørte i, er truffet av flere kuler.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

GJENNOMHULLET: Bilen de to journalistene satt i bærer preg av skuddvekslingen. Tyske Anja Niedringhaus ble drept, mens canadiske Kathy Gannon ble alvorlig skadet. Foto: (Reuters/NTB scanpix)


Han sier også at angriperen var en lokal politimann.

- Naqibullah, en politimann i Tani-distriktet i Khost, åpnet ild mot de to utenlandske journalistene, føyer han til.

- Vi er ikke involvert

Taliban sier at opprørsgruppen ikke er innblandet i angrepet på to vestlige kvinnelige journalister øst i Afghanistan.

- Frihetskjemperne var ikke involvert i dette angrepet, sier en talsmann for Taliban, Zabihullah Mujahid.

- Det kan ha vært et personlig motiv, føyer han til.

- Svært erfarne
Den norske journalisten Anders Sømme Hammer, som har bodd i Afghanistan mer eller mindre sammenhengende siden 2007, omtaler journalistene Niedringhaus og Gannon som svært erfarne.

- Men sikkerhetssituasjonen er ekstremt dårlig over store deler av landet, skriver han på Twitter.

HTML EMBED


Journalister utsatt

Flere journalister er den siste tiden drept i Afghanistan, blant andre Nils Horner, som jobbet for Sveriges Radio.

Les også:Ingen pågrepet etter drap på svensk journalist i Kabul

En afghansk journalist, hans kone og to av barna deres ble nylig drept da flere tenåringer angrep Serena Hotel i Kabul.

Les også:Minst ni sivile drept i angrep mot Serena Hotel i Kabul

Klikk på bildet for å forstørre.

DREPT PÅ JOBB: Anja Niedringhaus. Foto: Handout (Reuters/NTB scanpix)

Startet med Berlinmuren

16 år gammel begynte Niedringhaus som frilansfotograf. Noe av det første hun dekket som fotograf var Berlinmurens fall.

I 1990 begynte hun å jobbe fulltid som fotograf. Da ble hun ansatt i European Pressphoto Agency i Frankfurt. De neste ti årene brukte hun hovedsaklig som krigsfotograf på Balkan.

I 2005 var hun eneste kvinnelige fotograf, av totalt 11 Associated Press-fotografer, som ble tildelt Pulitzer-prisen for «Breaking News Photography» for dekningen av Irak-krigen.

Drapet på Niedringhaus fikk fredag formiddag store oppslag i tyske nettaviser. I avisen Bild blir hun omtalt som «Tysklands mest berømte krigsfotograf».

Niedringhaus var født i Höxter i 1965.

Presidentvalg på lørdag

Afghanistan avholder lørdag presidentvalg, og Taliban har på forhånd truet med en rekke angrep for å stanse valget. Mange journalister er i landet for å dekke valget.

President Hamid Karzai er ikke blant kandidatene ettersom han allerede har sittet i to perioder og ikke har lov til å sitte i en tredje periode.

Uansett hvem som vinner valget, vil den nye presidenten ha en stor utfordring når det gjelder å skape stabilitet i landet. De fleste NATO-soldater skal være ute av landet innen utgangen av året, med unntak av noen som etter planen skal drive opplæring og veiledning av afghanske styrker.

Se flere bilder tatt av Anja Niedringhaus i går.

Klikk på bildet for å forstørre.

EN HJELPENDE HÅND: En afghansk jente hjelper broren sin ned fra en sikkerhetssperring i Khost. Foto: Anja Niedringhaus (AP/NTB scanpix)

Klikk på bildet for å forstørre.

LASTER LASTEBIL: Afghanske menn fyller opp en lastebil med diverse materiell som skal brukes i det nært forestående valget. Lørdag skal afghanerne velge ny president. Foto: Anja Niedringhaus (AP/NTB scanpix)

Klikk på bildet for å forstørre.

VALGSMIL: En afghansk valgmedarbeider holder fornøyd opp en plakat med budskapet om at nå nærmer presidentvalget seg. Foto: Anja Niedringhaus (AP/NTB scanpix)Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.