RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tysk friskus

Glad i tørr hvitvin? Dette er en flott tysk riesling som passer ypperlig til det meste av sjømat.

Når man snakker om tyske vindistrikter, dreier det seg ofte om Rhin og Mosel, men bildet er mer sammensatt enn som så. Da pollistene var betydelig tynnere enn i dag, og interessen for tyske viner ennå ikke hadde tatt seg skikkelig opp, opererte polet med en samlekategori kalt «Rhin». Her inngikk både Pfalz (tidligere kalt Rheinpfalz), Rheinhessen, Rheingau og Nahe. Disse er i dag alle egne kategorier i listene under Tyskland.

Det kan vel også diskuteres om Nahe noensinne har vært «Rhin». Dette distriktet ligger klemt mellom Rheingau og Mosel, og mange mener at det avspeiles også i stilen på vinene.

Vår vinanbefaling er fra nettopp Nahe, fra en av de alle beste vinmarkene i dette vindistriktet, nemlig Niederhäuser Hermannsberg. Vinen er produsert av Gutsverwaltung Niederhausen Schlossböckelheim, og er laget på 100 prosent riesling.

Niederhäuser Hermannsberg Riesling Kabinett Trocken 2006, vnr 10641, kr 146, 86 poeng.

Strågul på farve med noe grønnskjær. Duft av krydder, fersken og gule epler. God fylde og høy syre. Preg av rik, frisk frukt med mineralsk avslutning. God lengde. Tørr.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også minst fem år i kjelleren. Den passer til det aller meste av fisk og skalldyr, bare ikke de aller sterkest krydrete rettene, til det kreves en vin med mer sødme. Lettere retter, f.eks. wok, av lyst kjøtt som kylling og svin, går også bra.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Varm pastasalat med sitronbakt laks

Kylling og chilimarinert scampi med rødløkkompott

Marinert breiflabb

Flere tips i serien «Ukens beste vinkjøp» finner du her:

Rimelig, rød spanjol

Rødvin fra portvinsdistriktet

Tøff, rød portugiser

Tørr, tysk riesling til torskemiddagen

Frisk og billig hvitvin

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere