*Nettavisen* Nyheter.

Tysk gulost inntar ostediskene

Oslo (NTB): Tysk gulost er i ferd med å utkonkurrere produktene fra Synnøve Finden og Tine i norske butikker. Selv med full toll er den snart billigere enn den norskproduserte.

Siden nyttår har den norske melkeprisen steget mens den internasjonale melkeprisen har gått ned. At den norske kronekursen også har gått den gale veien, gjør at norske osteprodusenter er blitt bekymret.

Blir konkurransesituasjonen verre kan det føre til kutt i den norske osteproduksjonen, som i dag benytter 43 prosent av melken som produseres i Norge, skriver Nationen.

? Vi nærmer oss faretruende et punkt der osten vår blir utkonkurrert av importert ost med full toll, sier produksjonsdirektør Øyvind Berg hos Synnøve Finden i Alvdal.

Siden 2001 har importen av ost til Norge økt med 150 prosent. Nesten alt kommer fra EU.

Det meste av det som blir importert, har vært fine dessertoster, men norske meierier frykter konsekvensene hvis store mengder med billig ost begynner å rulle inn over grensene.

Prisen på tysk gouda har gått ned med nesten en tredel siden høsten 2007.

? Vi merker at internasjonale osteaktører banker på dørene til dagligvarekjedene. Vi har fått en ny situasjon der tollmurene våre er alvorlig svekket, sier Harald Bjerknes, konserndirektør for salg og marked i Synnøve Finden. Han får støtte fra Tine.

? Importvernet er ikke hva det var. Det er særlig osteproduksjonen vår som er utsatt, sier strategirådgiver Lars Sandstad i Tine. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag