RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tysk industri planlegger "kamikaze-aksjon" mot pant

Sist oppdatert:
Tyske handelsbedrifter planlegger det som kalles en "kamikaze-aksjon" mot panteinnføring. Planen er å fjerne engangsemballasje fra hyllene for på den måten å stanse panteinnføringen. Dette kan skape ny utsettelse for Tomra og Erik Thorsen
Den tyske dagligvarebransjen kommer nå med et nytt fremstøt for å forpurre planene om å innføre pant på engangsflasker og bokser fra 1. oktober.

Nå planlegger store aktører å gjøre en koordinert aksjon for å fjerne engangsemballasje fra hyllene, og å få andelen returflasker over en grense på 72 prosent, som er blitt satt av tyske myndigheter. Det melder det tyske magasinet Der Spiegel.

Dette vil i så fall fjerne grunnlaget for innføring av pant, mener aktørene.

Men ifølge organisasjonen Deutschen Umwelthilfe (DUH) vil dette først få effekt fra 2006.

Andelen vil ikke kunne komme over 72 prosent i år, og den offisielle andelen for neste år vil først være klar 15 måneder etter utgangen av året.

Ifølge DUH planlegges det et møte om saken i dag.

Ifølge Der Spiegel deltar flere store kjeder i aksjonen, anført av Metro. Billigkjeden Lidl skal imidlertid ikke være med på det magasinet kaller en "kamikaze-aksjon", og Lidl skal innføre et eget pantesystem i september, ifølge magasinet. Aldi skal også vurdere et eget system.

Det ble innført pant på bokser og engangsflasker fra nyttår i Tyskland, men foreløpig er dette overgangsordninger drevet av den enkelte butikkjede.

Fra 1. oktober krever tyske myndigheter, anført av De Grønnes miljøvernminister Jürgen Trittin, at et nasjonalt pantesystem, som ligner på det norske, skal være operativt, tross endeløs trenering fra drikkevare- og handelsbedriftene.

Dette er ventet å åpne et stort marked for Tomra, som er verdensledende på panteautomater, men den stadig usikkerheten har gjort at Tomra ennå ikke har mottatt ordrer fra Tyskland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere