*Nettavisen* Nyheter.

Tysk minister går av etter lekkasjekritikk

Hans-Peter Friedrich går av som landbruksminister i Tyskland. Grunnen er at han skal ha tipset partiledelsen i SPD om at én av partiets parlamentarikere var under etterforskning i forbindelse med en sak om overgrep mot barn, noe kritiske røster mener kan ha forpurret etterforskningen av saken. Foto: Thomas Peter (Reuters / NTB scanpix)

Tysklands landbruksminister Hans-Peter Friedrich går av.

14.02.14 19:42

Berlin (NTB-DPA-AFP): Grunnen er den kraftige kritikken han har fått for å ha lekket opplysninger om en etterforskning mot en politikerkollega.

- Jeg leverte min avskjedssøknad som landbruksminister til statsministeren i dag, kunngjorde Hans-Peter Friedrich på en pressekonferanse fredag.

Bakgrunnen for avgangen er at Friedrich i høst varslet partiledelsen i SPD om at én av partiets parlamentarikere var under etterforskning i forbindelse med en sak om seksuelle overgrep mot barn. Dette skjedde mens han var innenriksminister i statsminister Angela Merkels forrige regjering.

Friedrich har i ettertid fått kraftig kritikk for å ha lekket hemmelige opplysninger og ødelagt for politiets etterforskning av saken.

Merkel beklager

Friedrich selv mener han ikke har gjort noe galt, men forklarer at presset ble for stort til at han kunne bli sittende.

- Mine damer og herrer, til dere sier jeg «på gjensyn». Jeg kommer tilbake, sa han under fredagens pressekonferanse.

Statsminister Angela Merkel sier det var med stor motvilje og stor respekt for ministeren hun godtok hans avskjedssøknad.

- Med dette skrittet viser Hans-Peter Friedrich nok en gang hvor hederlig han er, sier hun.

Avisa Bild mener på sin side å vite at Merkel presset Friedrich til å gå av.

Tidligere fredag sa Friedrich selv at han ville stille sin plass til disposisjon dersom påtalemyndigheten mente han hadde opptrådt upassende.

Tilbakeslag

Friedrich var innenriksminister da han i oktober tipset SPDs partileder Sigmar Gabriel om etterforskningen mot en av Gabriels partifeller. Dette skjedde samtidig som forhandlingene pågikk mellom SPD og CDU/CSU, den konservative alliansen som Merkel og Friedrich tilhører, om dannelse av en storkoalisjon.

Skandalen er det første store tilbakeslaget for Merkels nye koalisjonsregjering etter at den ble innsatt i desember. Merkel greide først etter svært vanskelige forhandlinger å få på plass regjeringssamarbeidet.

Påtalemyndigheten undersøker nå om Friedrich brøt taushetsplikten da han tipset Gabriel om saken. Samtidig tar flere opposisjonspolitikere til orde for en parlamentarisk gransking.

Samrøre

Samtidig er saken svært ubehagelig for Sigmar Gabriel, som er økonomiminister i den nye regjeringen. Han orienterte flere av sine nærmeste medarbeidere om etterforskningen da han mottok tipset fra Friedrich.

Da politiet senere ransaket hjemmet til SPD-politikeren som er mistenkt i saken, viste det seg at han allerede visste om etterforskningen.

Ifølge avisa Der Tagesspiegel vitner saken om et «ubegripelig» samrøre.

«Når vi pompøst snakker om mindre velstilte stater som bananrepublikker, husk da at det åpenbart er i vårt eget land de tropiske fruktene trives best», skriver avisa i en bitende kommentar.

Nekter skyld

Parlamentarikeren som er under etterforskning, har nå sagt fra seg plassen i nasjonalforsamlingen, men fastholder at han er uskyldig. Han er mistenkt for å ha kjøpt nakenbilder av barn.

Etterforskningen mot ham startet etter at politiet i Canada gikk til aksjon mot et nettverk for distribusjon av bilder av nakne gutter i alderen ni til tretten– fjorten år.

Ifølge tysk politi er bildene juridisk sett i grenselandet for hva som kan defineres som overgrepsbilder av barn. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.