*Nettavisen* Nyheter.

Tysk nazi-topp fra andre verdenskrig død i Syria

En av verdens mest ettersøkte krigsforbrytere, den gamle nazitoppen Alois Brunner, døde etter alt å dømme i Syria for fire år siden.

02.12.14 04:24

Brunner var en nær medarbeider av Adolf Eichmann og sendte minst 125.500 europeiske jøder i nazistenes konsentrasjonsleire.

Etter krigen flyktet han fra Tyskland til Egypt, og i 1954 fant han veien til Syria, sier Efraim Zuroff som leder Israel-avdelingen til Simon Wiesenthal Center.

Jobbet for Assad

I Damaskus fikk han ny identitet og ble ansatt som terror- og sikkerhetsekspert av daværende president Hafez al-Assad, faren til nåværende president Bashir al-Assad.

I 2003 skal den aldrende nazitoppen ha blitt observert på et hotell i den syriske hovedstaden, noe som ble omtalt i Der Spiegel.

Syria har alltid benektet at Brunner oppholdt seg i landet, men en tidligere nazikollega av ham, Ernst Remer, bekreftet dette overfor fransk etterretning rett før han døde i 1997.

Ifølge Remer drev Brunner våpenhandel gjennom et firma kalt Orient Trading Company i Syria.

Overlevde attentat

Den gamle stornazisten mistet flere fingre og et øye i to attentat, det ene i 1961 og det andre i 1980.

Begge ganger ble det benyttet brevbomber, og den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad skal ha vært avsender.

Tysk etterretning holdt også øye med Brunner, og det var de som for fire år siden orienterte Simon Wiesenthal Center om at han var død i en alder av 98 år.

– Jeg er så å si sikker på at han ikke lenger er i live, sier Efraim Zuroff.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag