Gå til sidens hovedinnhold

Tysk politi om Madeleine-saken: - Vi har fått enda mer bevis

For nøyaktig 14 år siden i dag 3. mai forsvant Madeleine McCann sporløst. - Vi mener fortsatt at han drepte Madeleine, sier tysk påtaleleder.

Mandag 3. mai er det nøyaktig 14 år siden den snaut fire år gamle jenta Madeleine McCann forsvant sporløst fra et hotell i Praia da Luz i Portugal. Saken er blant de mest omtalte forsvinningssakene noensinne.

Teoriene har vært mange og spekulative. En teori har vært at jenta ble bortført og solgt til et internasjonalt pedofilt nettverk. En annen teori har vært at Madeleine døde ved et uhell etter å ha fått sovemedisin, og at foreldrene gjemte liket for skjule sporene.

Gjennom årenes løp har det vært en rekke angivelige Madeleine-observasjoner rundt omkring i verden, men ingen av tipsene har ført til noen løsning på saken.

I juni i fjor kom imidlertid sjokkmeldingen om at tyske påtalemyndigheter hadde utpekt en hovedmistenkt i forsvinningssaken. Tysk politi mener å ha bevis for at tyske Christian Bruckner (44) drepte Madeleine McCann.

Les også: (+) Slik førte etterforskning på tvers av landegrensene frem til en hovedmistenkt i Madeleine McCann-saken

44-åringen soner for øyeblikket ulike fengselsdommer i Tyskland for narkotikasmugling og en voldtekt av en eldre kvinne i Praia da Luz i 2005. Christian Bruckner skal ifølge tysk politi ha reist rundt i en varebil i området der Madeleine forsvant den skjebnesvangre dagen for 14 år siden.

- Vi mener fortsatt at dette er Maddies drapsmann

Britisk politi omtaler saken fortsatt som en forsvinningssak, mens tysk politi mener fortsatt at Madeleine McCann er død.

- Ja, selvfølgelig, sier førstestatsadvokat ved Påtalemyndighetens kontor i Braunschweig, Hans Christian Wolters, til Nettavisen.

Wolters holder kortene tett til brystet og vil ikke avsløre så mange detaljer om saken, ettersom den fortsatt er under etterforskning. Men Wolters letter likevel litt på sløret og sier at de i løpet av det siste året har fått inn flere detaljer og mer informasjon som styrker mistanken mot den 44 år gamle tyskeren.

- Vi har mer informasjon nå enn vi hadde i fjor, men jeg kan ikke gå ut med detaljer. Det eneste jeg kan si, er at vi ikke har funnet noe som helst informasjon som tyder på at han ikke er drapsmannen. Vi har for eksempel ikke noe informasjon som tilsier at han befant seg et helt annet sted enn i Praia da Luz da forsvinningen skjedde, sier Wolters.

- Bevisene er fortsatt de samme. Det er ikke mindre bevis enn det var i fjor, men enda flere bevis, sier han uten å kunne utdype dette.


Wolters sier at han er usikker på om de noensinne vil kunne klare å tiltale Christian Bruckner for drapet på Madeleine.

- Vi håper at vi kan løse denne saken, men jeg er ikke sikker for øyeblikket. Alle bevisene peker mot Christian B (omtaler konsekvent mistenkte med kun fornavn og første bokstav i etternavnet red.anm.). Vi mener at han er Madeleines drapsmann. Men jeg kan ikke si noe sikkert om når, eller i det hele tatt om, vi får tiltalt ham for drapet. Vi håper virkelig at vi klarer å få løst denne forsvinningssaken, sier han.

Les også: Undersøkte brønner i Madeleine McCann-saken

- Verken den mistenkte eller mistenktes advokat kjenner til detaljene og bevisene vi sitter på. Så vi kan ikke røpe dette overfor media. I første omgang vil advokaten og den mistenkte bli informert, og deretter media og pressen. Dette kan ta uker, måneder eller et år. Jeg vet ikke, sier han.

- Vi tror alt skjedde i Portugal

Wolters vil ikke avsløre hvorvidt tyske påtalemyndigheter har noen teori eller holdepunkter for hvor liket til Madeleine, hvis hun faktisk er død, ligger bortgjemt.

- Det kan jeg ikke si noe om, men vi tror at alt skjedde i Portugal. Vi tror ikke hun noensinne ble transportert ut av landet, til Tyskland eller noe, sier han.

Les også: Taust fra tysk politi etter å ha endevendt kolonihage i McCann-saken

- Samarbeider dere med britisk og portugisisk politi om Madeleine-saken?

- Det er alltid kontakt mellom det tyske, portugisiske og britiske politiet. Men vi har ikke noe kontakt med foreldrene eller personer tilknyttet McCann-familien.

Les også: Aktor raser mot britisk journalist for ting som ikke skulle på trykk om Madeleine McCann

- Har dere mistanke om at det kan være flere involvert i forsvinningssaken?

- Nei. For øyeblikket er det kun én mistenkt. Vi leter ikke etter flere mistenkte. Vi leter derimot etter vitner. Vi etterlyser for eksempel en person som snakket med Christian B på telefonen tidligere på dagen før Madeleine forsvant den 3. mai i 2007. Vi har ikke klart å identifisere vedkommende. Vi har bare et telefonnummer. Kanskje han eller hun har noen flere detaljer om saken, sier han.

Les også: Sjokkpåstand: - Madeleine McCann ble aldri bortført

- Tror du Madeleine ble seksuelt misbrukt før hun angivelig ble drept?

- Ja, men jeg kan ikke si noe om detaljene, sier han.

- Utelukker ikke at klienten er skyldig

Nettavisen har forsøkt å ta kontakt med den mistenktes advokat, Friedrich Fulscher, men har ikke lyktes med å innhente en kommentar.

Den mistenkte har tidligere hevdet sin uskyld i saken gjennom sin advokat. I fjor høst sa imidlertid advokat Fulscher at han ikke kunne utelukke at klienten sto bak forsvinningen av Madeleine McCann.

- Tanken har selvfølgelig slått meg. Jeg vurderer alltid hvorvidt en klient kan være skyldig i en forbrytelse. Selvfølgelig tenker man på sånt. Det første man lærer som forsvarsadvokat er at man skal alltid akseptere muligheten for at klienten din lyver for deg, uttalte Fulscher i en TV-dokumentar på Discovery + i fjor høst.

- Det er ikke dermed sagt at jeg tror det er tilfellet her, men man må alltid vurdere muligheten for det, sa han.

Les også: Madeleine McCanns foreldre slår tilbake mot nye opplysninger

Fulscher besøker sin klient regelmessig i fengsel, men gir sjeldent uttalelser til media om saken. I fjor uttalte Fulscher i et sjeldent intervju at han aldri ville latt Christian Bruckner passe hans egne barn.

Foreldrene til Madeleine, Gerry og Kate McCann, pleier vanligvis å utstede en uttalelse hvert år på årsdagen for datterens forsvinning. I år har de så langt ikke gitt noen kommentarer om forsvinningen.