RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
EU-VALG: Alternativ for Tyskland og toppkandidat Bernd Lucke håper på et gjennombrudd i søndagens EU-valg.
EU-VALG: Alternativ for Tyskland og toppkandidat Bernd Lucke håper på et gjennombrudd i søndagens EU-valg. Foto: Fabian Bimmer (Reuters)

Tyske euroskeptikere håper på gjennombrudd

Sist oppdatert:
År med krise har åpnet døren for euromotstanderne i tysk politikk.

Brussel (NTB-Anne Marte Vestbakke): Tyskland har befestet stillingen som euroleder gjennom kriseårene, men også blant tyskerne gjør euroskepsisen seg gjeldende.

– Hva har den tjukke koreanske guttungen og EU til felles? Demokratiforståelsen.

Med den teksten over et bilde av nordkoreanske Kim Jong-un har Alternativ for Tyskland AfD markert seg i EU-valget.

Partiet er tuftet på euromotstand og ønsket om å gjeninnføre tyske mark, og året etter grunnleggelsen er AfD i ferd med å gjøre seg gjeldende i Tyskland.

De kom seg ikke inn i Forbundsdagen, men ligger ifølge meningsmålingene an til å få representanter i EU-parlamentet med en oppslutning på mellom 6 og 7 prosent.

Merkel vinner

Tyskerne er kjent som overbeviste europeere, og fortsatt sier over 70 prosent at de støtter eurosamarbeidet. Landet øver stor innflytelse i EU som Unionens økonomiske lokomotiv. Statsminister Angela Merkels kristendemokrater er ventet solid seier i EU-valget på søndag.

Men år med krise og hjelpepakker og garantier til skakkjørte europartnere har åpnet for AfD. De plukker trolig stemmer blant velgere som synes de konservative har beveget seg for langt mot sentrum.

– I evigheter var det ingen alternativer å stemme på til høyre for statsminister Angela Merkels kristendemokrater, om ikke du stemte ytterliggående høyre. AfD gir den muligheten nå, sier journalisten Tilo Jung til BBC.

Merkelapper

Sammenlignet med euroskeptiske partier i andre land er det tyske fortsatt lite.

– Det er avgjørende for dem å gjøre et godt EU-valg. De har et rykte som et euroskeptisk parti med én sak. Om de ikke klarer å gjøre det godt når avstemningen handler om Europa, vil de aldri gjøre det, sier Klaus-Peter Schöppner hos meningsmålerne Emnid til Reuters.

Med nok akademikere i folden til å drive et lite universitet er AfD blitt kalt professorpartiet. Det vil gjerne fremstå som et annerledes protestparti, og med én hovedsak er det litt vanskelig å plassere på den politiske skalaen.

Anklager om ytterliggående tendenser blir avvist, og AfDs ledere er frustrerte når de blir slått i hartkorn med europeiske høyrepopulister og nasjonalister. Merkelappen som Tysklands Tea Party vil de heller ikke ha og prøver å fremme et image som et «fornuftens parti».

Valg av familie

– Om vi kommer inn i EU-parlamentet, skal vi definitivt ikke henvende oss til de populistiske høyrefløypartiene, sier toppkandidat Bernd Lucke til nyhetsbyrået AFP.

Om AfD vil øve reell innflytelse i EU-parlamentet, må de inn i en partigruppering og dermed velge hvilken politisk familie det føler seg hjemme i. Det valget må Tysklands ferske parti ta etter at resultatet av avstemningen i EUs 28 land er klart søndag.

– Jeg skal si deg hva vi ikke skal gjøre. Vi skal ikke gå sammen med UKIP, for de ønsker å oppløse EU, noe som ikke er vårt program. Og innvandringspolitikken deres ser latterlig ut. Vi skal ikke slå oss sammen med Wilders fra Nederland, madame Le Pen i Frankrike eller Frihetspartiet i Østerrike, sier en av partigrunnleggerne, Hans-Olaf Henkel, til nettavisen The Local om andre euroskeptikere. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere