Gå til sidens hovedinnhold

Tyske konservative snuser på grønt samarbeid

Berlin (NTB-DPA): Tysklands konservative unionspartier CDU og CSU står foran vanskelige forhandlinger med sosialdemokratene (SDP) om dannelse av en storkoalisjon. Flere ledende CDU-politikere vil heller samarbeide med De grønne.

En ny regjering er ennå ikke kommet på plass i Berlin etter valget på ny Forbundsdag 22. september. Valget endte med seier for statsminister Angela Merkels CDU/CSU, men samtidig forsvant deres liberale koalisjonspartner FDP ut av nasjonalforsamlingen.

Armin Laschel og Thomas Strobl, som leder CDUs delstatsorganisasjoner i Nordhrein-Westfalen og Baden-Württemberg, stilte seg tirsdag positive til et regjeringssamarbeid med De grønne. Reaksjonen på grønt hold var delt, der ble det signalisert både skepsis og forhandlingsvilje.

- De grønne kritiserer åpent sine egne feil og inntar nye standpunkter, sa Armin Laschet ifølge avisen Rheinische Post.

Han angrep samtidig SPD for å høylytt å kreve de samme tingene som under valgkampen, selv om partiet tapte selve valget.

De grønne har sittet i regjering før, i perioden 1998 til 1995 da De grønnes Joschka Fischer var utenriksminister og visestatsminister i en koalisjon med SPD. Partiet fikk 8,4 prosent av stemmene ved årets valg og 63 av de 630 mandatene i den nye Forbundsdagen. (©NTB)

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen