RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tyske partier enige om ny presidentkandidat

Sist oppdatert:
Berlin (NTB-AFP-DPA): Tysklands statsminister Angela Merkel bøyde av for presset fra opposisjonen og gir sin støtte til den tidligere østtyske borgerrettighetsforkjemperen Joachim Gauck som Tysklands nye president.

Merkel kunngjorde beslutningen etter møter med de to fremste opposisjonspartiene søndag kveld. Statsministeren skal i utgangspunktet ha vært imot å utnevne Gauck som ny presidentkandidat, men ga til slutt etter for presset.

Det var det sosialdemokratiske opposisjonspartiet SPD og De grønne som fremmet Gauck som kandidat. Han fikk også støtte fra koalisjonspartiet FDP.

For Merkel og regjeringen har det vært viktig å finne en samlende kandidat etter at tidligere president Christian Wulff fredag kunngjorde at han går av som følge av anklager om maktmisbruk. Flere fryktet Wulffs avgang ville skape sprekkdannelser i koalisjonsregjeringen i Berlin og svekke Merkel, som allerede har store utfordringer i forbindelse med gjeldskrisen i eurosonen.

De mange medieoppslagene om Wulff og kritikken mot ham skapte voldsomt oppstyr i Tyskland. Særlig mye oppstyr har det vært rundt et huslån presidenten tok opp hos personlige venner. Da avisen Bild fikk nyss om saken, skal Wulff ha skjelt ut sjefredaktøren og prøvd å overtale ham til å ikke skrive noe om saken. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere