RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tyskere utfordrer Tomra i hjemmemarkedet

Sist oppdatert:
Det tyske industri- og teknologikonsernet Wincor Nixdorf satser nå på Tomras hjemmemarked. Selskapet er allerede tungt inne hos de store norske dagligvarekjedene med sine kassa-apparater
I forrige uke holdt Wincor Nixdorf en lansering av selskapets inntreden i det norske panteautomatmarkedet.

I utgangspunktet var det en presentasjon av selskapets nyeste panteautomat, men ifølge kundeansvarlig Terje Larsen i Wincor Nixdorf var det i realiteten presentasjonen av Wincor Nixdorf som en produsent og leverandør av panteautomater til den norske dagligvarehandelen.

Wincor kjøpte i fjor den tyske Tomra-konkurrenten Prokent, og det er videreutviklingen av dette som nå skal utfordre Tomra i hjemmemarkedet.

- Vi ser at kundene ønsker økt konkurranse på service, support, maskiner og pris, sier Larsen til iMarkedet.

Wincor har naturlig nok foreløpig ingen maskiner utplassert i det norske markedet, og går nå inn i en pilotfase.

- Vi regner med å ha de første pilotene utplassert i slutten av mai, sier Larsen.

Det norske markedet er i dag nærmest monopolisert av Tomra, mens den lille norske utfordreren Repant har et mindre antall butikker på sine kundelister.

Har etablert posisjon

Wincor Nixdorf er imidlertid ikke noe nytt navn for de store norske dagligvarekjedene. Selskapet har i en årrekke vært en av de største selgerne av kassaapparater, eller points of sale som det heter i bransjen.

Denne posisjonen akter Wincor å utnytte når de nå utfordrer Tomra på hjemmebane.

- Våre automater bruker en åpen stadard på linje med våre kassaapparater. Vi har i dag alle de store på kundelisten, NorgesGruppen, Ica, Coop og Rimi og Lidl, sier Larsen.

Wincor er også leverandør til den norske dagligvarehandelens skrekk, tyske Lidl, i kjedens hjemmemarked Tyskland.

Fjernsupport

Maskinene til Wincor og Tomra er av utseende uten de store forskjellene, men ifølge Larsen er det forskjeller på innsiden.

Han mener at en av fordelen til Wincors maskiner er enklere teknologi samt at maskinen er basert på en åpen PC-standard.

Ifølge Larsen kan Wincor via interne kameraer i automatene også drive fjernsupport når butikkpersonalet har problemer.

- Har du glemt å vaske glasset på innsiden av maskinen så ser vi det fra supportkontoret, sier Larsen.

På vei til børs

Wincor Nixdorf ble for noen år siden kjøpt opp av verdens største selskapsoppkjøpere, amerikanske Kohlberg Kravis Roberts & Co og investeringsbanken Goldman Sachs oppkjøpsenhet.

Etter å ha snudd skuta, er eierne i ferd med å sette selskapet på børs. Tegningsperioden startet i går, og det er ventet at selskapet blir notert 19. mai i Frankfurt. Totalt skal det hentes inn 476 millioner euro gjennom en emisjon og nedsalg fra dagens eiere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere