RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tyskerne kjøper mer nordisk kraft

Sist oppdatert:
Det store tyske energikonsernet Eon har i dag lagt inn bud på det svenske kraftselskapet Graninge, etter å ha forsøkt å ta makten i selskapet i syv år
Bakgrunnen for at Eon nå endelig kommer med budet er at de har fått på plass en avtale med hovedmotstanderen, det franske energikonsernet EdF, Electricité de France.

Energigiganten Eon har budt 201 krone pr Graninge-aksje, som er 5 kroner under gårsdagens sluttkurs. Graninge-aksjen har gått kraftig i det siste på spekulasjoner om et bud.

Eon eier allerede 13,3 prosent i Graninge, og har ifølge di.se forsøkt i syv år å ta makten i det svenske kraftselskapet. Med kjøpet av EdFs post har Eon sikret seg ytterligere 36,3 prosent. Posten koster Eon 4,9 milliarder svenske kroner, og verdsetter Graninge til 13,5 milliarder.

Med kjøp av ytterligere poster samt posten konsernet kontrollerer gjennom sitt svenske datterselskap Sydkraft, har Eon en eierandel på 72,6 prosent.

Oppkjøpet er forutsatt godkjennelse fra EUs konkurransemyndigheter, som er ventet å foreligge i månedsskiftet september/oktober.

Ifølge di.se har ryktene om et oppkjøp gått sin tidlig i sommer etter at EdF bar meglerhuset Merrill Lynch gå over selskapets utenlandsportefølje i forbindelse med privatiseringsplanen til det statseide franske konsernet.

Eon solgt i slutten av mars i år hele Sydkrafts eierandel i norske Hafslund til det finske energikonsernet Fortum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere