Gå til sidens hovedinnhold

Tyskland og Frankrike ber om hastetoppmøte

Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande ber om et hastetoppmøte i eurogruppen om Hellas tirsdag.

Merkel og Hollande hadde søndag en telefonsamtale hvor de ble enige om at møtet bør holdes tirsdag, ifølge en talsperson for den tyske regjeringen.

Begge var også ifølge talspersonen enige om at det greske resultatet, som går mot et klart nei-flertall, må respekteres.

EU-president Donald Tusk bekrefter at han innkaller til hastetoppmøte i eurogruppen tirsdag.

- Jeg har kalt sammen til eurotoppmøte tirsdag kveld klokken 18 for å diskutere situasjonen etter folkeavstemningen i Hellas, skriver Tusk på Twitter.

LES OGSÅ: Varoufakis erklærer seier til nei-siden

Hellas håper på rask avtale

– Forhandlingene som skal starte, må fullføres raskt. Vi skal gjøre alt vi kan for å avslutte raskt, sier talsperson Gabriel Sakellaridis til gresk TV.

Grekerne gikk søndag til urnene for å si ja eller nei til kravene kreditorene i EU og IMF har stilt for å utbetale flere lånemidler i bytte mot greske reformer og kutt. Låneprogrammet er imidlertid utløpt, og grekerne trenger trolig et helt nytt program for å få tilgang til flere penger.

LES OGSÅ: Grekere hamstrer penger og mat før folkeavstemning

Meningsmålinger antydet at det kunne bli nei til kravene i folkeavstemningen, og regjeringen håper i så fall å stille med et sterkere mandat i forhandlingene.

LES OGSÅ: Hellas: - De kan dra til helvete

Varoufakis møter greske banksjefer

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis skal i møte med sjefene for landets stengte banker senere søndag.

Det bekrefter en tjenestemann i det greske finansdepartementet overfor nyhetsbyrået Reuters.

Bankene i Hellas har vært stengt i en uke, og grekerne har kun hatt mulighet til å ta ut 60 euro per dag i minibankene. Unntaket er for pensjonister som ikke har bankkort. De får ta ut pensjonen sin.

Et nei i søndagens folkeavstemning vil trolig legge et større press på bankene. Tjenestemenn i regjeringen har tidligere sagt at bankene ikke vil åpne igjen før en avtale med kreditorene foreligger.

LES OGSÅ: BI-professor vil bruke oljefondet til å redde Hellas

Hellas ber ESB om flere krisemidler

Hellas kommer til å be Den europeiske sentralbanken om flere krisemidler til greske banker.

– Den greske sentralbanken kommer til å sende søknaden i dag, og vi mener det er gode grunner til å øke likviditeten. Det er ingen grunn til ikke å gjøre det, sa den greske regjeringens talsperson Gabriel Sakellaridis til TV-kanalen ANT1 søndag.

Greske banker er avhengig av krisemidler fra ESB, som til nå har forlenget, men ikke økt tilførselen av kreditt til bankene i Hellas.

Myndighetene i Aten har innført kredittkontroll for å hindre at store summer tas ut av de pressede bankene.

LES OGSÅ: Dette er historien bak det kjente bildet

- Vanskelig med nye Hellas-forhandlinger

Det er vanskelig å se for seg nye forhandlinger med Hellas etter et nei i folkeavstemningen. Det mener Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel.

Gabriel mener den greske statsministeren Alexis Tsipras har «brent de siste bruene som Europa og Hellas kunne bruke for å nå et kompromiss».

Samtidig understreker utenriksminister Frank-Walter Steinmeier at utfallet av søndagens folkeavstemning i Hellas må respekteres.

– Vi må nå respektere resultatet. Konklusjonene ligger først og fremst i Hellas, og ballen er på Atens halvdel, sier Steinmeier.

Tyskland er Hellas' største kreditor gjennom lånene i EU og IMF og spiller en avgjørende rolle i forhandlingene om ytterligere lånehjelp til grekerne.

Det greske låneprogrammet har utløpt, men regjeringen i Aten ønsker forhandlinger om et nytt program.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her