RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Tysklands statsminister og CDU-leder Angela Merkel under partiets landsmøte i byen Karlsruhe mandag.
Tysklands statsminister og CDU-leder Angela Merkel under partiets landsmøte i byen Karlsruhe mandag. Foto: Kai Pfaffenbach (Reuters)

Tyskland strammer inn flyktningpolitikken

Sist oppdatert:
Angela Merkel vil minske tilstrømmingen til landet.

– Utfordringen er en enorm, sa Merkel om flyktningkrisen under sin tale til partifellene mandag, melder Reuters.

Statsministeren la til at hennes regjering vil «merkbart redusere» tilstrømmingen av flyktninger og migranter til Tyskland. Samtidig forsvarte hun sin åpne flyktningpolitikk som en humanitær nødvendighet, ifølge DPA.

Tyskland ventes i år å motta rundt 1 million nye asylsøknader, mer enn noe annet EU-land. Den store strømmen har ført til en opprivende politisk strid i Merkels kristeligdemokratiske parti, og satt den før så populære Merkel under økt press, spesielt i hennes egen leir.

Målet på det to dager lange landsmøtet i byen Karlsruhe er å finne en felles tilnærming til flyktningkrisen.

Debatt

Statsministeren og ledelsen i partiet vil stemme over en politisk uttalelse om flyktninger etter hun har holdt sin tale til de rundt 1.000 delegatene, ifølge AFP.

Merkel har gitt klar beskjed om at Tyskland vil ta imot krigsrammede flyktninger med åpne armer. Men når tallet på asylsøkere nå nærmer seg 1 million, og et lite høyrepopulistisk parti, Alternativ for Tyskland (AfD), plutselig har fått 10 prosents oppslutning, mener en rekke av hennes egne at hun har vært altfor «snill».

– Selvfølgelig kommer vi til å få en intens debatt om dette. Hele Tyskland diskuterer disse spørsmålene. Men for meg er det veldig viktig å si at vi kommer til å leve opp til vårt humanitære ansvar, og vårt ansvar til Europa, sa Merkel til tysk presse søndag.

– Forbilde

Stortingsrepresentant for Høyre Sveinung Stensland var mandag til stede på CDUs landsmøte og fikk med seg Merkels tale.

– Merkel fremstår sterk og tydelig, hun tar ansvar ikke bare for Tyskland, men hele det europeiske prosjektet, sier Stensland til NTB.

Han opplyser at talen ble mottatt med trampeklapp i flere minutter.

– Spesielt hyggelig at når hun i løpet av sin timelange tale kun trakk fram to andre statsledere, var det vår Erna Solberg og David Cameron, sier Stensland, som viser til den norske regjeringens initiativ til en giverlandskonferanse for Syria, som holdes i London i begynnelsen av februar neste år. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere