Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tyv med dilla ødela Bombadilla

Foto: Birthe Steen Hansen/iBergen.no
Hvem skulle tro at et tyveri av sølvplaten til landeplagen «Bombadilla Life» skulle sette halve Bergen i sving for en redningsaksjon?

(iBergen.no) Fortvilelsen ville ingen ende ta da tidligere vokalist i gruppa Franklin, Kurt Wiemann, oppdaget at sølvplaten han fikk for kjempehiten «Bombadilla Life» var stjålet.

- Først ble jeg helt oppgitt og matt. Så ble jeg sint og rett og slett forbanna, forteller Wiemann til iBergen.no.

Rasket med fra gangen
Lørdag formiddag satt han i andre etasje i huset sitt i Sandviken, da han kikket ut vinduet til bakgården. Forundret så han datterens sko ligge slengt på plassen.

- Hva i all verden, tenkte jeg og gikk ned for å sjekke. Da så jeg at det hadde vært tyver på ferde i vindfanget. Antagelig har noen løse fugler åpnet døren og rasket med seg det som var, deriblant sølvplaten som hang på veggen, sier Wiemann.

Ekstrem landeplage
Hans store stolthet fikk han og bandkollega Øyvind Ruud i 1989 da landeplagen «Bombadilla Life» solgte til sølv, som dengang var minst 25.000 eksemplarer. Til sammen solgte gladlåten like i underkant av 40.000.

Singelen ble sluppet midt på sommeren og ble raskt årets sommerhit med åtte nummer én-plasseringer på VG-lista. Sangen var både elsket og hatet, men det var ikke én nordmann som ikke kunne synge med på refrenget. Den hadde også flere coverversjoner i sitt kjølvann, både på svensk og tysk.

Anmeldte tyveriet
Da sølvplaten ble stjålet, trodde Wiemann den var tapt for alltid.

- Jeg hadde ikke forventet å få den tilbake. Hos politiet sa de at saken ville bli vanskelig siden det var få spor å gå etter. De anbefalte meg å bare vente og se. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, så jeg gikk til media med en bønn om at tyven skulle levere den tilbake, forteller Wiemann.

Funnet av kjendisprest
Og jammen fikk det full uttelling. For mens gateprest Thor Brekkeflat i Kirkens Bymisjon kjørte til jobb tirsdag morgen, hørte han den triste saken bli omtalt på radio.

- Det var da dumt, tenkte jeg. Men da jeg kom inn på Kafé Magdalena, som vi driver her i Bymisjonen, så jeg at sølvplaten lå på et av kafébordene. Da viste det seg at en av våre brukere hadde funnet den slengt i et søppelspann utenfor her. Glassplaten og rammen var ødelagt, så vi sendte den inn til naboforretningen Malepaletten for restaurering, sier en glad Brekkeflat til iBergen.no.

Overrekkelse
Nå skal sølvplaten gjøre comeback til en meget lettet Wiemann tirsdag ettermiddag.

- Ja det blir gøy. Da vi fikk den i 1989 var det temmelig stusselig. Ingen offisiell overrekkelse, vi fikk den bare overlevert i en Spar-pose på kontoret til plateselskapet. Hehe, nå blir det litt mer staselig, sier Wiemann og ler hjertelig.

Dropper anmeldelse
- Hva vil du gjøre med tyven nå?

- Jeg vet sannelig min hatt. Jeg vet ikke om jeg vil gjøre noe vesen av det nå den nå er kommet tilbake. Anmeldelsen vil jeg nok droppe. Jeg ble bare utrolig lettet og glad da jeg fikk meldingen om at den var funnet.

Nå skal sølvplaten få en helt annen plassering i huset.

- Over peisen, slår Wiemann fast.

Les flere nyheter på iBergen.no

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!