RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tyvene traff gullåren

Gullborgen juveltyveri innbrudd
Gullborgen juveltyveri innbrudd Foto: Thor Benjamin Brekken (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Hovedlagret til Gullborgen bugnet av gull og diamanter da tyvene banket og boret seg inn. Politiet tror at publikum kan ha hørt tyvene.

- Vi ser ikke bort fra at naboene har hørt at det dundret og bråket, sier leder John Roger Lund ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

Mellom lørdag 13. februar kl. 1600 og søndag 14. februar kl. 1510 gikk juveltyvene til aksjon i kjellerlokalene under Gullborgen i Storgata i Oslo.

Fra bakgården banet de vei gjennom fem ståldører og en betongvegg uten at alarmen gikk. Deretter ble hvelvet tømt for rundt 20 millioner i gull, samt store mengder diamanter. Totalverdien er anslått til rundt 40 millioner kroner.

- Det er helt uvanlig. Normalt eksisterer ikke så store lagre i gullsmedbutikker, sier direktør Ingebjørg Alfsen Norges Gullsmedforbund.

Hovedlager
Men i kjelleren til Gullborgen fikk tyvene jackpot. Gullborgen AS har fire butikker i Oslo, Drammen og Stavanger. Butikken i Storgata er også hovedkontor og lager for de andre butikkene.

- I tillegg hadde de nettopp lagt ned en filial på Majorstua, og varene fra denne butikken var flyttet ned i Storgata. Normalt ligger det ikke så store verdier ute i filialene, men dette var spesielt for her var hovedlageret, sier Lund til Nettavisen.

Lund forteller at en del av diamantene skal ha vært løse, og ikke innfattet i ringer. Det er en av grunnene til at det er vanskelig å anslå verdien av det som er stjålet nøyaktig.

Politiet tror de står overfor svært profesjonelle tyver. Foreløpig står de helt i starten av etterforskningen, men tyveriet i Storgata vil bli sett i sammenheng med de andre juvelranene og tyveriene som har skjedd i Norge den siste tiden.

- Når vi får hodet over vannet i denne innsamlingsfasen, og skal begynne å samle trådene, vil det være naturlig å samhandle med utlandet gjennom Kripos, og med andre politidistrikt, sier Lund.

Ny trend
Ranet i Storgata skjer kort tid etter flere andre anslag mot gullsmeder.

10. februar ble Urmaker Bjerke i Prinsens gate 21 ranet for store verdier i klokker. Tre ranere slo da til på høylys dag og var bevæpnet med slegge og pistol.

Les: Ranet urmaker med våpen og slegge

13. januar slo tre velkledte ranere til hos gullsmedforretningen Heyerdahl i Oslo og truet til seg verdier for et stort ukjent beløp.

5. januar slo tre ranere til i Gullsmed Kristiansen i Tromsø sentrum.

- Det var to utenlandske herrer som kom innom for å se på klokker og litt forskjellig. To personer hos oss ekspederte dem, og gikk sammen med dem.

- Han ene spurte om det gikk an å betale med euro, og sa at de skulle gå i banken. Det må ha vært da at den andre mannen lirket opp låsen til skapet og tok med seg brettet med diamantene, fortalte daglig leder ved gullsmedforretningen, Bente Nilsen, da.

Les: Mistet diamanter for flere hundre tusen

Mer sikkerhet
Leder direktør Ingebjørg Alfsen i Norges Gullsmedforbund sier ran og tyverier har økt merkbart den siste tiden.

- Vi merker at det har blitt mer i det siste dessverre. Ran har nesten ikke forekommet i bransjen i Norge tidligere, sier hun.

- Norske forretninger sikrer seg mer enn tidligere. De fleste har falske eller billige varer i vinduene, mens de dyre tingene blir låst inne. Noen butikker har også låst dørene, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere