Gå til sidens hovedinnhold

Tyvene traff gullåren

Hovedlagret til Gullborgen bugnet av gull og diamanter da tyvene banket og boret seg inn. Politiet tror at publikum kan ha hørt tyvene.

- Vi ser ikke bort fra at naboene har hørt at det dundret og bråket, sier leder John Roger Lund ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

Mellom lørdag 13. februar kl. 1600 og søndag 14. februar kl. 1510 gikk juveltyvene til aksjon i kjellerlokalene under Gullborgen i Storgata i Oslo.

Fra bakgården banet de vei gjennom fem ståldører og en betongvegg uten at alarmen gikk. Deretter ble hvelvet tømt for rundt 20 millioner i gull, samt store mengder diamanter. Totalverdien er anslått til rundt 40 millioner kroner.

- Det er helt uvanlig. Normalt eksisterer ikke så store lagre i gullsmedbutikker, sier direktør Ingebjørg Alfsen Norges Gullsmedforbund.

Hovedlager
Men i kjelleren til Gullborgen fikk tyvene jackpot. Gullborgen AS har fire butikker i Oslo, Drammen og Stavanger. Butikken i Storgata er også hovedkontor og lager for de andre butikkene.

- I tillegg hadde de nettopp lagt ned en filial på Majorstua, og varene fra denne butikken var flyttet ned i Storgata. Normalt ligger det ikke så store verdier ute i filialene, men dette var spesielt for her var hovedlageret, sier Lund til Nettavisen.

Lund forteller at en del av diamantene skal ha vært løse, og ikke innfattet i ringer. Det er en av grunnene til at det er vanskelig å anslå verdien av det som er stjålet nøyaktig.

Politiet tror de står overfor svært profesjonelle tyver. Foreløpig står de helt i starten av etterforskningen, men tyveriet i Storgata vil bli sett i sammenheng med de andre juvelranene og tyveriene som har skjedd i Norge den siste tiden.

- Når vi får hodet over vannet i denne innsamlingsfasen, og skal begynne å samle trådene, vil det være naturlig å samhandle med utlandet gjennom Kripos, og med andre politidistrikt, sier Lund.

Ny trend
Ranet i Storgata skjer kort tid etter flere andre anslag mot gullsmeder.

10. februar ble Urmaker Bjerke i Prinsens gate 21 ranet for store verdier i klokker. Tre ranere slo da til på høylys dag og var bevæpnet med slegge og pistol.

Les: Ranet urmaker med våpen og slegge

13. januar slo tre velkledte ranere til hos gullsmedforretningen Heyerdahl i Oslo og truet til seg verdier for et stort ukjent beløp.

5. januar slo tre ranere til i Gullsmed Kristiansen i Tromsø sentrum.

- Det var to utenlandske herrer som kom innom for å se på klokker og litt forskjellig. To personer hos oss ekspederte dem, og gikk sammen med dem.

- Han ene spurte om det gikk an å betale med euro, og sa at de skulle gå i banken. Det må ha vært da at den andre mannen lirket opp låsen til skapet og tok med seg brettet med diamantene, fortalte daglig leder ved gullsmedforretningen, Bente Nilsen, da.

Les: Mistet diamanter for flere hundre tusen

Mer sikkerhet
Leder direktør Ingebjørg Alfsen i Norges Gullsmedforbund sier ran og tyverier har økt merkbart den siste tiden.

- Vi merker at det har blitt mer i det siste dessverre. Ran har nesten ikke forekommet i bransjen i Norge tidligere, sier hun.

- Norske forretninger sikrer seg mer enn tidligere. De fleste har falske eller billige varer i vinduene, mens de dyre tingene blir låst inne. Noen butikker har også låst dørene, sier hun.

Reklame

Lansert i dag: Dette er det eneste stedet du får tak i Ultraboost 21

Kommentarer til denne saken