Det er ikke ukjent at det iranske regimet idømmer barbariske straffer. Men nå kan det virke som at regimet har trappet opp med en straffemetode som innebærer offentlig amputasjon.

Forrige onsdag ble to personer straffet med amputasjon i full offentlighet i en iransk by.

- I forrige uke fikk to personer i byen Yazd amputert fire fingre fra høyrehånden. De var dømt for tyveri, sier talsperson for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Flere amputasjoner
Han sier det er sjelden at denne straffmetoden blir gjennomført i full offentlighet, og at amputasjonene ofte skjer bak fengselsmurene.

- Men vi har fått informasjon om at det kommer flere amputasjoner i nær framtid, sier Amiry-Moghaddam.

Det er godt kjent at det iranske regimet bruker barbariske straffemetoder for å spre frykt blant befolkningen. Iran er ett av de landene som henretter flest mennesker i verden - ofte uten at de dødsdømte har fått noen rettferdig rettergang.

83 henrettelser på to uker
Amiry-Moghaddam forteller at antall henrettelser har økt betydelig den siste tiden. Bare i løpet av de to siste ukene er det registrert 83 henrettelser.

- 15 av dem har vært offentlige. Og signaler fra regimet tyder på at det blir enda flere offentlige henrettelser i tiden framover. 83 er et veldig høyt tall, sier Amiry-Moghaddam.

- Vi har også hatt offentlig pisking i samme periode. Det var en som ble pisket 70 ganger for å ha «forstyrret kvinner». Hva det innebærer, er ikke godt å si. Målet deres er vel å praktisere sin makt og vise folk at de er i stand til å gjøre hva som helst, sier han.

Dyster statistikk
Statistikken viser at det har vært en brutal økning på offentlige henrettelser i Iran de siste tre årene. I 2009 var det registrert ni offentlige henrettelser og i 2010 var det steget til 19. I fjor var tallet på antall offentlige henrettelser 65. Alt tyder på at 2012 blir enda verre.

Amiry-Moghaddam sier at det iranske regimet trapper opp antall henrettelser når verdens blikk er rettet mot andre steder, og at regimet trolig utnytter Gaza-krigen til å gjennomføre upopulære henrettelser.

- Vi har sett tidligere at det iranske regimet tar seg større friheter når oppmerksomheten fra verdens medier og myndigheter er rettet mot andre hendelser, eller når det er jul og nyttår hvor de vet at det ikke kommer noen reaksjoner fra verdenssamfunnet.

- Det ser ut som at målet er å henrette flest mulig og å betale minst mulig politisk pris for det. Når det ikke er politiske reaksjoner, så føler de at de bare kan fortsette med det. Hovedbudskapet er å skremme folk i Iran, sier Amiry-Moghaddam.

Mer fra Nettavisen: