*Nettavisen* Nyheter.

Tyveri-mistenkte utga seg for å selge julepynt

ETTERLYST: Har du sett denne bilen, eller en som ligner de seneste dagene? Da vil politiet snakke med deg. Foto: (Østfinnmark politidistrikt)

Pågrep 14 polakker. Fant bil med skjulte rom, og trolig tyvegods. Politiet etterlyser også bil.

19.12.15 21:53

FINNMARK (iFinnmark.no): I løpet av bare noen timer fredag kveld, mottok Østfinnmark politidistrikt omtrent samtaler fra 20-30 bekymrede personer.

– Denne gjengen oppsøker hus hvor det ser ut som om det ikke er noen hjemme og hvor det bor eldre mennesker. Om det viser seg at det er noen hjemme har de sagt at de er medisinstudenter fra Polen som selger julepynt, sier operasjonsleder Svein-Erik Jacobsen til iFinnmark.

LES OGSÅ: En rekke personer pågrepet for tyveri

Oppsøkte demente å sykehjem

De skal ha oppført seg pågående og ubehagelig. De oppsøkte også et eldresenter i Sør-Varanger.

– De gikk på besøk til syke og demente personer, sier Jacobsen.

Alle de 14 pågrepne er polske og i 20- og 30- årene. Det er både menn og kvinner. Politiet pågrep dem i Sør-Varanger, men de skal ha hatt en base i Tana.

De kjørte i en hvit og en blå Mercedes-Benz Sprinter. Politiet har funnet doble bunner og skjulte rom i bilen.

– Dette er biler som åpenbart er preparert for ulovlig virksomhet. Vi har også tatt beslag i en kapellhenger som sto ved overnattingsstedet de hadde leid seg inn på i Tana, sier Jacobsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

FANT DOBBELT BUNN: I denne bilen fant politiet doble bunner og skjulte rom. De leter nå etter en lik bil med registreringsnummer LLU 38691. Foto: (Østfinnmark politidistrikt)

Etterlyser nok en bil

Politiet tror det kan være så mange som 25 personer i dette nettverket. En av bilene kom unna da politiet gikk til aksjon.

– Vi etterlyser nå en hvit Mercedes-Benz Sprinter med registreringsnummer LLU 38691. Vi vil gjerne høre fra alle som observerer denne bilen. Dette er en sak vi prioriterer og vil rykke ut på, forteller Jacobsen.

Fant et femsifret beløp i mynter

Alle de 14 sitter i arresten ennå.

– Vi har begynt med innledende avhør. Vi jobber nå med og henter inn informasjon fra hele landet. Vi mener de er mobile vinningskriminelle som har fartet landet rundt, sier Jacobsen.

Han ønsker ikke å fortelle hva politiet har funnet av mulig tyvgods i bilene.

– Det eneste jeg kan si er at vi har funnet et femsifret beløp i mynter. Det gjør at vi kobler de opp mot et større mynttyveri som ble begått i Vest-Finnmark tidligere denne uken, sier Jacobsen.

Så langt vet politiet at de var i Vadsø torsdag, før de beveget seg til Tana og Sør-Varanger. De jobber nå med å kartlegge bevegelsene og ønsker derfor tips fra publikum.

– Vi ønsker å komme i kontakt med alle som har sett dem. For at vi skal få dannet oss et bilde av deres rute er det til hjelp om alle som kan ha vært i kontakt med dem tar kontakt, sier Jacobsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.