RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

U-land i utakt etter klimautkast

Foto: ADRIAN DENNIS (AFP)
Sist oppdatert:
Vertskapet for klimakonferansen i København har utarbeidet et første forslag til en global avtale om kamp mot klimaendringer. Det skaper uro i rekkene.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen fortalte om avtaleutkastet, da han natt til torsdag overraskende besøkte konferansen. Han avskrev de fattige landenes kritikk mot danskenes ledelse av klimaforhandlingene som «stor ståhei for ingenting».

- Uformelt dokument
- Det er normalt at det oppstår slik uro under en konferanse, sa den danske statsministeren ifølge nyhetsbyrået DPA. Løkke Rasmussen hadde tidligere karakterisert et forslag til slutterklæring som var lekket ut som et uformelt arbeidsdokument.

I dette dokumentet heter det at også fattige utviklingsland og land i den tredje verden med raskt voksende økonomier må ta sin del av ansvaret for kutt i utslippene av klimagasser. Dette forslaget har skapt harme blant utviklingslandenes utsendinger.

Torsdag og fredag skal stats- og regjeringssjefene fra EUs 27 medlemsland arbeide videre med å utforme en felles linje for det videre arbeidet på konferansen. Mer enn 110 stats- og regjeringssjefer ventes å delta i den avsluttende fasen av konferansen til uken.

U-land i utakt
Samtidig kommer det meldinger om at utviklingslandene ikke lenger er like forent. Ifølge nyhetsbyrået AFP skal det være et stort gap mellom de rike industrialiserte land, med Kina i spissen, og de fattigste landene på klimatoppmøte i København.

Flere land som er blant de mest sårbare for framtidige klimaendringer, inkludert flere afrikanske land og små øystater, foreslo onsdag at et bindende vedlegg skulle legges til den eksisterende klimaavtalen, den såkalte Kyoto-protokollen. Disse mener at dagens nivå av utslipp ikke er bærekraftig, og truer med å utsette dem for stor risiko i nær fremtid.

Tillegget ville bety at Kina, India, Brasil og andre raskt voksende utviklingsland ville bli tvunget til å redusere sine klimagassutslipp allerede innen 2013.

Forslaget var i utgangspunktet bare en anmodning om at saken måtte diskuteres. Men Kina, India og Saudi-Arabia reagerte umiddelbart og klarte å blokkere initiativet. Dette viser at utviklingsland i virkeligheten ikke er en homogen gruppe, melder AFP.

Så langt har de holdt sammen av taktiske grunner for å presse landene til å gjøre innrømmelser på en effektiv måte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere