Gå til sidens hovedinnhold

- Uaktuelt med muslimsk statsminister

Får Sverigedemokraterna bestemme, kommer Sverige aldri til å kunne ha en muslimsk statsminister.

STOCKHOLM (Nettavisen): Det ytterliggående, innvandringsfiendtlige partiet Sverigedemokraterna (SD) har sust inn med 20 seter i den svenske Riksdagen etter valget søndag.

Nå håper partiet å få reell makt i svensk politikk. Det kommer ikke til å skje så lenge partiets oppslutning ligger rundt 5-6 prosent, og de andre partiene blokkerer SD ute fra forhandlinger og politisk deltakelse.

- Skal bli største parti
Men med tiden kan partiets oppslutning øke. Fra riksdagsvalget 2006 og til søndagens valg har oppslutningen til det kontroversielle partiet fordoblet seg.

- Vårt mål er å bli Sverige største parti. Det målet mener jeg er helt realistisk, sa partisekretær Björn Söder i SD til Nettavisen valgkvelden.

Om partiet noen gang i framtiden skulle bli Sveriges største parti vil det sannsynligvis bety at partiet vil få statsministerjobben, om det er flertall for en slik regjering.

- Kan ikke støtte muslimsk statsminister
Da vil statsministerstolen ryddes for en ikke-muslimsk, svensk politiker, sier påtroppende riksdagsrepresentant Kent Ekeroth (29) fra Lund i et intervju med Nettavisen.

- Vi mener at en statsminister skal representere Sverige og svenskene. Har en statsministerkandidat samme vurderinger av samfunnet som islam har, så er ikke det forenelig med svenske vurderinger. Da ville ikke vi kunne støtte en slik statsminister, sier Ekeroth.

Partiet ønsker å kaste ut 9 av 10 av de innvandrerne som kommer til å Sverige i dag, og også at innvandrere som vil ha svensk statsborgerskap skal ta en «svenskeksamen».

- Må leve vestlig
- Det er helt naturlig at vi tester at de passer inn i vårt samfunn. Innvandrere som kommer til Sverige, må leve etter vestlig, svensk kultur. Gjør de ikke det, så har de ingenting her å gjøre, sier Kent Ekeroth.

Som Nettavisen skrev mandag, mener Sverigedemokraterna at innvandringen er i ferd med å ødelegge Sverige.

- De har aldri hatt et demokratisk og likestilt samfunn. De har ikke engang forsøkt å etterstrebe likestilling. De har inhuman kroppsavstraffelse for lovbrudd som vi ikke regner som lovbrudd, for eksempel sex utenfor ekteskapet. De er ganske primitive disse landene. De har liksom ingen utvikling, ingen forskning, ingen framskritt. De sitter på verdens største naturressurser av olje, og har enda ikke lykkes. Årsaken til dette ligger i den islamske ideologien, sa Kent Ekeroth i intervjuet med Nettavisen.

Blokkerer ut SD
Enn så lenge kan partiet se milelangt etter regjeringsmakt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har bekreftet at han frir til Miljöpartiet (MP) for å sikre at den borgerlige alliansen har flertall i Riksdagen.

Dermed blokkerer han ute Sverigedemokraterna, noe som den borgerlige alliansen varslet på forhånd.

Men hva som skjer om Miljöpartiet ikke blir enige med Reinfeldt, er uvisst. Et mulig utfall er at det skrives ut nyvalg.

Det har ikke skjedd i Sverige siden 1958, og Reinfeldt har foreløpig utelukket muligheten for nyvalg.

Kommentarer til denne saken