Ubaydullah Hussain får nei til å være fotballdommer

TILTALT FOR TRUSLER: Den radikale islamisten og tidigere talsmannen Ubaydulla Hussain i Profetens Ummah møtte som tiltalt i Oslo tingrett mandag morgen.

TILTALT FOR TRUSLER: Den radikale islamisten og tidigere talsmannen Ubaydulla Hussain i Profetens Ummah møtte som tiltalt i Oslo tingrett mandag morgen. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)

Islamisten Ubaydullah Hussain har ønsket å fortsette som fotballdommer, men Fotballforbundet sier nei.

04.02.14 15:08

Oslo (NTB): Forbundet mener uttalelsene hans bryter med kravene som stilles til en dommer.

Styret i Oslo fotballkrets behandlet saken mandag, og den endelige avgjørelsen tas på neste styremøte. Før det skjer, gis Hussain en mulighet til å komme med en skriftlig uttalelse, opplyser Norges Fotballforbund.

Usikkerhet og ubehag
Fotballkretsen skriver i begrunnelsen at Hussain har vedkjent seg uttalelser som «ved bruk av brutale ord og språkbilder, i det minste er egnet til å fremkalle betydelig usikkerhet og ubehag hos spillere og lagledere, uansett om dette må ha vært tilsiktet eller ikke, særlig for jøder og andre ikke-muslimer, homofile, kvinnelige fotballspillere og personer med bakgrunn fra eller nærstående i norsk militær tjeneste i utenlandsoperasjoner».

Styret mener også at Hussain har kommet med utsagn som er i strid med synet på likestilling mellom kjønnene i norsk fotball og også uttalelser som gjør at spillerne ikke har den nødvendige tillit til hans upartiskhet som dommer.

Hussain overrasket
I en pressemelding sier Ubaydullah Hussain at han er overrasket over avgjørelsen, skriver VG.

«Jeg kommer til å gå videre med denne saken da jeg mener at jeg ikke har brutt noen retningslinjer, ei heller er jeg straffedømt i norsk rett. Jeg synes det er merkverdig at man kan ha vært leder for Klanen (VIF supporterklubb), og i dag dømme i Tippeligaen, mens som tidligere leder for Profetens Ummah så blir man nektet å dømme», skriver han.

Hussain var aktiv dommer fram til våren 2012, og hans autorisasjon utløper i utgangspunktet ikke før etter tre sesonger.

Tiltalt for trusler
I forrige uke måtte Ubaydullah Hussain møte i Oslo tingrett tiltalt for brudd på blant annet rasismeparagrafen og trusler.

Truslene ble ifølge tiltalen framsatt mot en sakkyndig i rettssaken mot mulla Krekar, samt mot to journalister. Hussain er også tiltalt for å ha kommet med hatefulle ytringer mot jøder på internett, og for å ha hetset forfatteren Amal Aden for hennes homofile legning. Tidligere var han også siktet for å utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet, men denne siktelsen er henlagt.

Profetens Ummah
Hussain er kjent som talsmann for den islamistiske gruppen Profetens Ummah, men trakk seg fra denne posisjonen i forrige uke fordi han mener seg utsatt for en «heksejakt».

Forsvarer John Christian Elden ba i sin prosedyre om at den 28-årige Oslo-mannen skal frifinnes, mens aktor, statsadvokat Carl Fredrik Fari, la ned påstand om ti måneders fengsel. Dommen i saken forkynnes fredag denne uka. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag