Ubaydullah Hussain forsvarer IS

– Vesten er veldig flink til å opplyse samfunnet om IS' handlinger, men hva med Vestens egne handlinger? spør Ubaydullah Hussain.

– Vesten er veldig flink til å opplyse samfunnet om IS' handlinger, men hva med Vestens egne handlinger? spør Ubaydullah Hussain. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)

Ubaydullah Hussain, kjent som talsmann for Profetens Ummah, forsvarte Den islamske staten (IS) under et folkemøte om radikalisering i Fredrikstad torsdag kveld.

14.11.14 00:06

På møtet kom flere medlemmer av gruppa Profetens Ummah. Under en paneldebatt der blant andre en imam, politimesteren i Østfold og en kommuneansatt i Sarpsborg deltok, ble Hussain stilt et spørsmål av en tilskuer i salen og fikk dermed komme fram i salen for å svare.

– Det er ingen hemmelighet at det er en krig som foregår, og det er to parter i en krig. Kildene vi har, mener og forteller at sivilbefolkningen ikke blir ofre for denne krigen, sa Hussain under møtet på Litteraturhuset i byen som ble direktesendt på Fredriksstad Blad.

– I dag er IS en stat på 50.000 personer. Jeg tror ikke så mange er gærninger som vil ha litt action, men personer som ønsker rettferdighet og å etablere Allahs lover i områdene IS kontrollerer, fortsatte han.

Han kritiserte også det han mener er mangel på informasjon i Vesten om vestlige lands deltakelse i krig, samtidig som det er mye informasjon IS' handlinger.

Ifølge NRK ble enkelte personer engstelige da medlemmer fra Profetens Ummah dukket opp på møtet.

Politiet bekymret

Hva som får unge menn til å dra til Syria, og hva lokalsamfunnet kan gjøre var tema for debatten. Politimester i Østfold Steven Hasseldal sa i debatten at politiet er bekymret for at så mange har reist fra fylket for å krige mot IS.

Ifølge TV 2 har sju personer fra samme gate i Lisleby i Fredrikstad kommune reist til Syria for å krige med opprørsgruppen. Én av disse skal ha blitt drept.

– Det kan hende at det har noe med levekårene i fylket å gjøre. Utdanningsnivået er lavt, arbeidsledigheten høy og man scorer generelt lavt på levekår, sa politimesteren tidligere torsdag.

Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) kan verken bekrefte eller avkrefte TV2s antall til NTB, men er kjent med en «viss overrepresentasjon» fra Østfold blant de norske fremmedkrigerne.

Kommunen vurderer nå tiltak som kan hindre at unge reiser til Syria og har invitert byens moskeer til dialog.

– Det handler om å hindre folk som er i ferd med å skli inn i et radikalisert miljø, fra å reise. Samtidig må vi arbeide med dem som eventuelt kommer tilbake, sier Nygård til NTB.

Kommet tilbake

Så langt er kommunens strategi mot islamistisk radikalisering på planleggingsstadiet. En arbeidsgruppe er nedsatt, og kompetansen på området skal styrkes. Dialogmøter med ulike innvandrergrupper er gjennomført. Etter hvert skal det utarbeides en konkret handlingsplan.

– Jeg forutsetter at det skal være ganske hurtig framdrift i dette arbeidet, sier Nygård, som mener regjeringen må bevilge større midler til innsatsen mot radikalisering i kommunene.

Han er kjent med at noen av dem som har vært i Syria, er kommet tilbake til Fredrikstad. Verken ordføreren eller politimester Hasseldal har mulighet til å si hvor mange det er snakk om.

Flere må kjempe

Imamen Abdulquddus Shaikhjami fra Sarpsborg som var til stede under debatten, sa muslimer ikke kan fullføre jobben mot radikalisering alene.

– PST, skoler, barnevernet, frivillige organisasjoner og foreldre må kjempe mot radikalisering og voldelig ekstremisme. Ikke bare vi muslimer kan gjøre det, sa han.

I Østfold politidistrikt ble det nylig ansatt en egen radikaliseringskoordinator som skal samordne arbeidet med unge i eller på vei inn i ytterliggående miljøer. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.