*Nettavisen* Nyheter.

Ubaydullah Hussain frifunnet

Ubaydullah Hussainer frikjent av Oslo tingrett. Han ville ikke hilse på den advokatfullmektige som møtte for hans forsvarer John Christian Elden. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Islamisten Ubaydullah Hussain er frifunnet av Oslo tingrett. - Et slag i trynet for PST, sier han selv.

03.10.14 12:44

Tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen startet domsopplesingen med å si at Ubaydullag Hussain frifinnes for brudd på straffelovens paragraf 147c, som handler om oppfordring til terror.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jan Oskar Engene ble ikke overrasket over frifinnelsen. Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Ubaydullah Hussain sto tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 147c, som handler om oppfordring til terror.

Bakgrunnen er at han på Facebook i fjor hyllet terrorangrep ved fire anledninger. I tillegg la han ut et bilde av dømte terrorister. Selv mener han utsagnene omfattes av ytringsfriheten.

- Det er en velbegrunnet frifinnelse som enkelt og greit sier at ytringer ikke skal møtes med strafferett, men debatt, sier Hussains forsvarer John Christian Elden til Nettavisen.

Elden vil ikke si noe om han tror påtalemyndighetene vil anke dommen.

Statsadvokat Geir Evanger sier til VGTV at påtalemyndigheten må vurdere en eventuell anke.

-Vil fortsette mine aktiviteter

-Tiltalte har ikke oppfordret til terrorhandlinger. Tiltaltes ytringer er innenfor ytringsfriheten. Dommen er enstemmig, sier dommeren.

Hussain vedtar dommen og påtalemyndigheten tar betekningstid.

Hussain mener dommen er et slag i trynet for PST.

- Jeg kommer til å fortsette mine aktiviteter og fortsette å spre islam på min måte. Dette var nok et forsøk fra PST på å svartmale meg, sa Hussain rett etter domsavsigelsen.

- Ikke overrasket

Avgjørelsen overrasker ikke førsteamanuensis ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Jan Oskar Engene:

- Jeg er ikke spesielt overrasket. Jeg tenkte det ville bli utfallet. Bakgrunnen for at paragrafen kom inn i straffeloven er trolig mer konkrete trusler enn disse kommentarene på Facebook, som er tolket som indirekte trusler. De har valgt å ikke innlemme forherligelse av terror som straffbart. Det blir spennende å se om påtalemydinghetene vil anke dette eller ikke. Det er første gangen dette prøves i retten, så dette er nybrottsarbeid, sier Engene til Nettavisen.

Partene i saken har begge antydet at saken vil komme til å bli anket, uansett utfall.

Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden understreker at han prinsipielt aldri anker en dom før den er avsagt. Likevel legger han ikke skjul på at det kan bli aktuelt.

– Saken er prinsipiell for rekkevidden av ytringsfrihet for ytringer vi ikke liker, sier Elden til NTB.

Les også: - Er du så tullete som du høres ut?

Fersk paragraf

Hussain (29) sto tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 147c, som handler om oppfordring til terror. Bakgrunnen er at han på Facebook i fjor hyllet terrorangrep ved fire anledninger. I tillegg la han ut et bilde av dømte terrorister. Selv mener han utsagnene omfattes av ytringsfriheten.

Straffebestemmelsen er knapt brukt i norsk rettsvesen tidligere, og saken mot Hussain regnes som viktig om skillet mellom ytringsfrihet og trusler.

Aktor, statsadvokat Carl Fredrik Fari, ser heller ikke bort fra at saken vil gå videre, muligens helt til Høyesterett.

– Det er prinsipielle sider ved saken som kanskje bør belyses, men det er for tidlig å si, sa Fari da rettssaken startet.

Les også: Islamisten måtte slutte som bud etter kundeklager

Les også: Aktor vil ha ti måneders fengsel for HussainNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag