RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ubaydullah Hussain pågrepet og siktet for terror


Ubaydullah Hussain ble pågrepet for to dager siden.
Ubaydullah Hussain ble pågrepet for to dager siden. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix
Sist oppdatert:
En 30-årig norsk mann er pågrepet og siktet etter terrorparagrafen, bekrefter PST.

Det er islamisten Ubaydullah Hussain som er pågrepet.

- Hvordan forholder Hussain seg til siktelsen?

- Det er samme siktelse han har vært kjent med siden juli, og han stiller seg fortsatt avvisende, sier Hussains forsvarer, John Christian Elden, til Nettavisen.

Under etterforskning siden i fjor

Hussain er nå også siktet for å ha påvirket et mulig vitne, som skal være den direkte årsaken til at han ble pågrepet tirsdag, får Nettavisen opplyst.

I etterforskningsdokumenter Nettavisen har fått tilgang til går det frem at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) startet etterforskning mot Hussain 16. september 2014.

Hussain fikk automatisk siktet-status da PST brukte tvangsmidler, i dette tilfellet avlytting. I dokumenter Nettavisen sitter på går det frem at Hussain ble siktet for terror i sommer. 

Den 8. juli i år sendte politibetjent Kristian Hovde mail til flere personer, deriblant Elden, der han orienterte om at PST hadde siktet Hussain for terrorvirksomhet. 

PST benektet

Senior kommunikasjonsrådgiver i PST, Martin Berntsen, benektet Nettavisens opplysninger, og har ved gjentatte ganger tidligere ikke villet kommentere siktelsen.

Under etterforskningen av Hussain ble også flere andre siktet, deriblant en 18-åring som ble pågrepet i sommer.

Hussain skal etter det Nettavisen kjenner til være siktet for å ha rekruttert en 24-årig nordmann, som døde i kamper i Syria i mars, og 18-åringen, som ble pågrepet i Sverige, da han angivelig var på vei til Syria.

Fakta: Ubaydullah Hussain (30):

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • I februar 2014 ble den norske islamisten Ubaydullah Hussain, født Arslan Maroof Hussain, dømt i Oslo tingrett til 120 dagers fengsel for trusler.
  • Fra 20. januar til 3. november året i forveien hyllet Hussain på sin Facebook-profil fire terrorhandlinger og la ut et foto av dømte terrorister. For dette ble han tiltalt for oppfordring til terror, men Oslo tingrett frikjente ham. Hussain mener selv at utsagnene omfattes av ytringsfriheten.
  • Det nasjonale statsadvokatembetet valgte å anke begge sakene. Behandlingen av disse startet i Borgarting lagmannsrett tirsdag 9. juni.
  • Dom falt 22. juni. Her ble Hussain frifunnet for terroroppfordring, men lagmannsretten opprettholdt dommen for trusler mot en forsker og to journalister.
  • 11. juli varslet påtalemyndigheten at den ikke vil anke frifinnelsen av Ubaydullah Hussain til Høyesterett. Dommen er dermed rettskraftig.
  • 19. oktober ble det kjent at Hussain er siktet for rekruttering til terror

Kilde: NTB

PST opplyser at pågripelsen Hussain fant sted 8. desember, og at han fremstilles for varetektsfengsling torsdag.

Hussain er talsmann for den radikale ekstremistgruppen Profetens Ummah.

Rolfsen-saken

Da PST etterforsket Hussain og 18-åringen ble det tatt beslag i opptakene til filmskaper Ulrik Rolfsen, som var i gang med å lage en dokumentarfilm om islamistmiljøet i Norge. 

I dokumentaren hadde Hussain hovedrollen og PST var interessert i å tå tilgang til materialet fordi de mente det inneholdt informasjon om rekruttering til terror i Syria og hvordan dette ble finansiert.

20. november fastslo Høyesterett at PST ikke får bruke filmopptaket som de beslagla hjemme hos  Rolfsen. Beslaget må oppheves, fastslo Høyesterett.

- Heksejakt

– Det er innlysende at PST bedriver heksejakt på meg og andre troende muslimer, og jeg ser på dette som nok en seier over PST, sa Hussain til Nettavisen samme dag.

– Etter å ha gått på nok et sviende nederlag håper jeg PST bruker sine ressurser på andre ting enn å fotfølge troende muslimer i Norge, sa Hussain da.

Les også: - Innlysende at PST driver heksejakt på meg

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere