RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Slik reklamerer Uber i Norge - selskapet er ute etter folk som vil kjøre for selskapet og tjene gode penger som uavhengig kontraktspartner.
Slik reklamerer Uber i Norge - selskapet er ute etter folk som vil kjøre for selskapet og tjene gode penger som uavhengig kontraktspartner. Foto: Faksimile (Uber)

Uber-sjåfør frifunnet i Oslo tingrett

En Uber-sjåfør er i Oslo frifunnet for å ha kjørt det politiet omtalte som pirattaxi.

Oslo tingrett mener tjenestens mobilapplikasjon, som tilbyr persontransport mot vederlag, ikke er rettet mot publikum på offentlig sted, melder Aftenposten.

Mannen ble stoppet i oktober, fikk 9.600 kroner i bot, men godtok ikke forelegget, og dermed ble det rettssak. Dommen falt denne uken og mannen ble frifunnet, og slipper derfor både å betale det forenklede forelegget og sakskostnader på 5.000 kroner.

Det omstridte punktet i saken er Yrkestransportlovens paragraf 4:

«Den som mot vederlag vil drive nasjonal eller internasjonal persontransport med motorvogn, må ha løyve. Det same gjeld den som utfører persontransport mot vederlag på liknande måte som drosje når tilbud om transport vert retta til ålmenta på offentlig plass.»

Sjåføren vedgikk at han kjørte passasjerer i sin privatbil mot vederlag uten løyve, men mente han ved å gjøre dette som Uber-sjåfør ikke brøt den aktuelle paragrafen.

Oslo tingrett mener ifølge dommen at det å ta kjøreoppdrag via Uber-appen ikke er det samme som å tilby «transport til allmennheten på offentlig sted». Retten skriver også i dommen at tjenesten UberPop ikke nødvendigvis er lovlig selv om sjåføren ble frifunnet.

Kristin Male i Norges Taxiforbund reagerer kraftig på dommen.

– Den er uforståelig og meningsløs. Vi mener det er åpenbart at tjenesten tilbys på offentlig sted og til allmennheten. Hvis den skulle bli stående, er i realiteten hele Yrkestransportloven satt ut av spill, sier hun. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere