RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ubesluttsomme Oslo Børs

Sist oppdatert:
Børsen ble preget av store svingninger, torsdag.
Av: Gulbrand Øverbye
Oslo børs hadde en dag med store svingninger, men endte dagen nesten uforandret.

Hovedindeksen endte ned 0,04 prosent til 516,74, hvilket betyr at rekorden glapp med en hårsbredd. I løpet av dagen satte børsen ny intradags rekordnotering på 519,57 poeng, men var også ned nesten en hel prosent på det verste.

Høyere oljepris
Oljen var med å dra børsen ut av startvanskene, med en svært sterk utvikling i dag. Ved børsslutt ble den handlet til 74,13 dollar fatet, opp 1,48 prosent fra i går.

Sterke børslokomotiv
Oljekjempene Statoil og Hydro noterte begge pene økninger i dag, og sørget for at hovedindeksen endte i positivt terreng. Statoil stiger 2,44 prosent til 189 kroner, Hydro er hakket dårligere med en oppgang på 2,06 prosent til 235,25 kroner.

Rettsproblemer i USA
Stolt-Nielsen sparket i gang resultatsesongen, og presenterte resultat i dag. Markedet ble initialt skuffet over at den pågående kartellsaken i USA fortsetter å prege resultatutviklingen til kjemikalietankrederiet. Men på slutten av dagen var det et lite rally i aksjen, som gjorde at den kun endte ned 0,96 prosent, til 205 kroner, mye bedre enn det lenge så ut til å gå.

To børsraketter
EMS var lenge den soleklare børsvinneren, og var på det meste oppe utrolige 46,17 prosent på toppen av gårsdagens fantastiske rally. Men aksjen falt mot slutten av dagen, og endte med å ha en økning på «bare» 12,59 prosent til 5,82 kroner.

Dermed måtte Eitzen se seg slått av en annen børsrakett, nemlig CanArgo. Det kanadiske selskapet meldte tidligere i dag om et gassfunn, uten at kursen tok helt av av den grunn. Derimot fikk aksjen et knallsterkt løft på slutten av dagen og endte på 5,82 kroner opp formidable 27,07 prosent.

Gruveselskap i hardt vær
Den største taperen ble gruveselskapet Crew Minerals. Crew falt 8,77 prosent til 15,60 kroner. Selskapet og Crew-sjef Jan Vestrum har vært i hardt vær etter at Kaupthings Jan Petter Sissener har kritisert Vestrums innsidesalg. Pareto, SEB Enskilda og Sisseners Kaupthing var de største nettoselgerne.

Fall på Wall Street

Børsene går rett i rødt fra starten i USA.

Renter, høy oljepris og sysselsetting preger aksjemarkedet i USA torsdag ettermiddag. Børsene i New York starter svakt etter fridagen.

Industriindeksen Dow Jones faller 0,34 prosent til 13.531,70 poeng. S&P 500 er ned 0,10 prosent til 1.523,37 poeng. Aksjene på den teknologitunge Nasdaq-indeksen er forsiktig ned 0,04 prosent til 2644,01 poeng.

En månedlig rapport viser at 55.726 ble avskjediget i juni. Denne oversikten over antallet jobbkutt er ikke justert for sesongmessige variasjoner, men indikerer trender i arbeidsmarkedet.

Samtidig viser statistikk at antallet ansatte i privat sektor økte med 150.000 i juni. Det er den raskeste på mer enn syv måneder.

Rapporten antyder om at 175.000 nye stillinger ble skapt i USA utenfor jordbruket. Den offisielle sysselsettingsrapporten slippet fredag. Økonomene venter ifølge Bloomberg News at sysselsettingen utenom jordbruket vil øke med 125.000.

Dollaren har styrket seg betydelig mot euroen etter at den europeiske sentralbanken, ECB, valgte å holde renten uendret. Renten i euro-landene er på 4 prosent og stillstanden var ventet av økonomene, men markedet var spent på hvordan sentralbanksjef Jean Claude Trichet begrunnet avgjørelsen. Dollaren svekket seg markant i forkant av renteavgjørelsen.

Samtidig styrker den amerikanske valutaen seg mot det britiske pundet. Bank of England hevet renten til 5,75 prosent.

Oljeprisen skyter i været i forkant av oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene. Markedet venter at raffineriene har fått opp kapasitetsutnyttelsen og at dette igjen vil føre til et trekk av råoljelagrene. Mye av fokuset vil også være på bensinlagrene.

På råvarebørsen i New York stiger WTI-oljen til 72,12 dollar fatet. Rapporten som viser utviklingen til oljelagrene i forrige uke slippes klokken 16.30 norsk tid.

Spenningen stiger på Wall Street

Wall Street holdt stengt onsdag og hadde kun en halv dag på jobb tirsdag. Dermed er det en stund siden investorene på New York-børsene har fått konsentrert seg om aksjer.

I forkant av åpningen på Wall Street peker futurene i forskjellige retninger. Nasdaq-futuren er opp 0,18 prosent, mens S&P 500 er helt flat. Dow Jones Indicative er ned 0,19 prosent.

En månedlig rapport viser at 55.726 ble avskjediget i juni. Denne oversikten over antallet jobbkutt er ikke justert for sesongmessige variasjoner, men indikerer trender i arbeidsmarkedet.

Samtidig viser statistikk at antallet ansatte i privat sektor økte med 150.000 i juni. Det er den raskeste på mer enn syv måneder.

Rapporten antyder om at 175.000 nye stillinger ble skapt i USA utenfor jordbruket. Den offisielle sysselsettingsrapporten slippet fredag. Økonomene venter ifølge Bloomberg News at sysselsettingen utenom jordbruket vil øke med 125.000.

Børsen spretter tilbake

Av: Gulbrand Øverbye

Like raskt som den falt er børsen tilbake på føttene igjen.

Kina endte en dårlig dag med et enormt fall, ned 5,5 prosent. Dette fikk børsen merke, den ble falt fra en toppnotering til å være ned 0,94 prosent sammenlignet med i går på det verste.

Men nå stiger altså børsen igjen, og befinner seg i positivt terreng. Den står nå i 518,27 poeng, opp 0,26 prosent, og snuser på toppnoteringen fra tidligere i dag.

Indeksen får drahjelp av oljen stiger over 1,22 prosent, til 73,94 dollar fatet. Statoil stiger 1,36 prosent til 187 kroner, og Norsk Hydro legger på seg 1,41 prosent til 233,75 kroner. Oljedirektoratet anslår at det finnes mellom en og tre milliarder kubikkmeter produserbar gass i Statoil-lisensen PL062 Midgard-funnet. Det er klart etter at Statoil har funnet gass i forbindelse boringen av en brønn i Norskehavet.

Børsraketten EMS troner fortsatt øverst på vinnerlisten, opp fantastiske 31,36 prosent til 5,32 kroner. De får følge av Canargo som stiger meget respektable 17,03 prosent til 5,36 kroner, etter et gassfunn. I forbindelse med boringen av brønnen Kumisi #1i Georgia har de støtt på gassforekomster.

På den andre siden av spekteret ligger Dolphin Interconnect Solutions, ned 6,04 prosent til 14 kroner. First Securities står bak hele nettosalget.

Oslo Børs mistet formen

Av: Magnus Klever
Børsen har snudd og faller bratt. Følg utviklingen her.

Oslo Børs steg rett til ny topp, men faller tilbake. Etter en drøy time er hovedindeksen ned 0,54 prosent til 514,17 poeng.

Siden den nye rekorden på 519,57 poeng ble nådd, etter noen få minutter, har kurvene pekt rett ned.

Oljeprisen stiger til over 73 dollar fatet torsdag morgen. Senere i ettermiddag kommer den ukentlige oljelagerrapporten til de amerikanske myndighetene og markedet er avventende i forkant av denne statistikken.

Statoil stiger 0,95 prosent til 186,25 kroner. Oljedirektoratet anslår at det finnes mellom en og tre milliarder kubikkmeter produserbar gass i Statoil-lisensen PL062 Midgard-funnet. Det er klart etter at Statoil har funnet gass i forbindelse boringen av en brønn i Norskehavet.

Verdien på Norsk Hydro var over 300 milliarder kroner da aksjekursen steg til ny rekord på 233,25 kroner. Det er en oppgang på 1,19 prosent.

CanArgo har også funnet gass. I forbindelse med boringen av brønnen Kumisi #1i Georgia har de støtt på gassforekomster. Markedet sender aksjekursen opp 15,72 prosent til 5,30 kroner.

Oppturen fortsetter for IT-selskapet Exense som klatrer 7,21 prosent til 7,29 kroner. Glitnir er største nettokjøper, men det er verdt å merke seg at det kun er omsatt 28.000 aksjer til en samlet verdi på 197.620 kroner.

Onsdagen børsrakett Eitzen Maritime Services stiger 4,69 prosent til 4,24 kroner.

Rallyet fortsetter i Asia

Av: Gulbrand Øverbye
Rallyet i de asiatiske aksjemarkedene har ikke stoppet ennå.

Morgan Stanleys Asia-indeks steg 0,3 prosent til 156,33 poeng, hvilket er ny toppnotering.

Dyrere metall
Australske BHP, verdens største gruveselskap, steg 1,3 prosent etter at en indeks på seks metaller på råvarebørsen i London steg tilsvarende.

- Global vekst fortsetter å være veldig sterk, sa Sean Fenton, en forvalter hos Jenkins Investment Management i Sydney.

- Det har gitt en stor dytt til markedet de siste månedene. Vi forventer at det vil støtte ressursaksjene noen år fremover.

Minnebrikkespekulasjon
I Japan fikk Nikkei 225 endelig litt fart, og steg 0,3 prosent, mens Sør-Koreas Kospi-indeks fortsatte gårsdagens gode utvikling med en økning på 0,5 prosent. Samsung Electronics fortsetter å trekke koreanerne. Spekulasjon på økt etterspørsel etter dynamisk RAM propellerte verdens største dataminneprodusent til en oppgang på 2,3 prosent.

Likviditetsbekymring
I Kina så det ikke like lyst ut med et fall på 5,5 prosent for den volatile CSI 300-indeksen. Fallet kommer etter at China Petroleum, som har Asias største oljerafinerivirksomhet, meldte at de vil gjennomføre en emisjon. Aksjen falt 7,2 prosent, og indeksen for øvrig ble preget av frykt for at de nye aksjene vil trekke likviditet ut fra markedet.

Med unntak av Malaysia, Thailand, India og New Zealand steg alle andre markeder i regionen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere