UD: - Dette er uakseptabelt

Foto: (Privat)

Utenriksdepartementet uttaler seg om skrekk-fengselet som er pusset opp med norske kroner.

05.02.14 10:59

- Det er uakseptabelt og i strid med Afghanistans menneskerettighetsforpliktelser at kvinner sitter fengslet fordi overgrep har blitt begått mot dem, sier kommunikasjonsrådgiver ved Utenriksdepartementet, Sven Atle Michelsen.

Les også:Dømt for å ha blitt forsøkt voldtatt

Michelsen sier det er afghanske myndigheter som har ansvaret for driften av afghanske fengsler.

- Norge tar jevnlig opp kvinners svake stilling og manglende rettsvern med afghanske myndigheter. Manglende gjennomføring av loven om vold mot kvinner var en av hovedgrunnene til at Norge kuttet bistanden til Afghanistan med 50 millioner kroner i 2014, sier han.

- Ingen endring
«Maryam» ble omtalt tirsdag formiddag. Hun har levd gjennom de brutale levevilkårene i knallhard Afghanistan-fengsel. Hun kunne fortelle Nettavisen at hun og de andre kvinnene som sitter inne, ikke har merket til noen endringer.

- Vi føler Norge har forlatt oss. Ingen ting har blitt bedre. Da de norske styrkene forlot Faryab, ble ting verre, sier hun til Nettavisen via telefon.

- Flere av kvinnene blir misbrukt og voldtatt av vaktene i fengselet. Ingen gjør noe, legger hun til.

Oppgraderte fengselet
Norge finansierte en oppgradering av fengselet i Maimana, som sto ferdig sommeren 2011.

- De fysiske soningsforholdene var forferdelige før ombyggingen. Norge valgte derfor å gjennomføre prosjektet, selv om afghaneres rettssikkerhet generelt ikke er godt ivaretatt. Ifølge sluttrapporten, ble den fysiske standarden betydelig forbedret, sier Michelsen.

- Norge var også tidligere inne med rådgivning og støtte for å bedre de generelle forholdene for kvinnelige innsatte i fengselet, legger han til.

Lovte forbedringer
I 2009 uttalte daværende justisminister Knut Storberget at det var viktig å sette krav til afghanske justismyndigheter. De afghanske kvinnene i Maimana-fengselet venter fortsatt på å bli behandlet rettferdig.

Nettavisen har ikke tirsdag kveld lyktes med å få kontakt med Storberget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag