*Nettavisen* Nyheter.

UD: - Ingen tegn til bedring

Statssekretær i Utenriksdepartementet, Bård Glad Pedersen (H). Foto: Utenriksdepartementet/Sjøwall

Norge i jevnlige møter med Iran. 700 personer er henrettet på ett år.

14.03.14 11:25

(Nettavisen): I 2013 ble nesten 700 mennesker henrettet i Iran, ifølge Iran Human Rights’ årlige rapport på henrettelser. Mesteparten av henrettelsene skjedde i halvåret etter president Hassan Rohuhani kom til makten i midten av juni. Utenriksdepartementet reagerer på det enorme omfanget.

- Vi ser alvorlig på det fortsatt høye antallet henrettelser i Iran. Til tross for signaler fra landets ledere den siste tiden, ser vi ingen åpenbare tegn til bedring i menneskerettighetssituasjonen i Iran, sier statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet i en uttalelse til Nettavisen.

- Brudd på folkeretten
- Vi er særlig bekymret for tilfellene av massehenrettelser og henrettelser av mindreårige, sier Pedersen.

Norge ser på slike henrettelser som klare brudd på folkeretten. Gjennom FN har Iran forpliktet seg til å følge internasjonale minimumsstandarder for dødsstraff.

- Vi tar jevnlig opp våre bekymringer for menneskerettighetssituasjonen med Iran, og kritiserer bruken av dødsstraff. Det vil vi også gjøre i FNs menneskerettighetsråd i Genève denne uken når situasjonen i Iran skal drøftes, sier statssekretæren.


Norsk handel med Iran
I november i fjor ble det enighet om en midlertidig avtale mellom Iran og en rekke vestlige stormakter knyttet til førstnevntes omstridte atomprogram.

Det førte til at EU opphevet flere av sine restriktive tiltak mot Iran. Norge fulgte etter i januar måned, og opphevet blant annet forbudet mot import, kjøp og transport av iranske petrokjemiske produkter, samt handel i gull og edle metaller. Til tross for sanksjoner har det likevel vært en tydelig handel mellom Norge og det iranske regimet.

Norge importerte varer fra Iran i 2013 for 45 millioner kroner, mens den norske eksporten utgjorde 38 millioner kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag