RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Democratic Voice of Burma

UD: - Svært bekymringsfullt

Sist oppdatert:
Den burmesiske militærjuntaen skal ha ambisjoner om å utvikle kjernevåpen.

Militærdiktaturet Burma har ambisjoner om å skaffe seg atomvåpen, viser en omfattende granskning gjennomført av den uavhengige radiokanalen Democratic Voice of Burma (DVB).

- Vi har en kilde i det burmesiske militæret som har fortalt oss om disse aktivitetene, planene og anrikingen. Han har også gitt oss en rekke fotografier og tegninger som viser utstyret som er blitt brukt, sier sjefredaktør i Democratic Voice of Burma, Aye Chan Naing, til Nettavisen.

Vurdert av tidligere IAEA-sjef
Sai Thein Win er en tidligere forsvarsingeniør og rakettekspert som jobbet i burmesiske fabrikker hvor han angivelig utviklet komponenter til et atomvåpenprogram. Han har overlevert omfattende dokumentasjon som skal være bevis på et burmesisk våpenprogram.

- Vi har fått det bekreftet av en tidligere IAEA-sjef (Det internasjonale atomenergibyrået), Robert Kelley, at dette er utstyr som anvendes til å utvikle atomvåpen. Han sier det er ingen tvil. Men de er ennå på et veldig tidlig stadium, sier Naing.

- Uranet blir utvunnet fra gruver i Burma, legger han til.

Kelley har brukt måneder på å studere dokumentasjonen, og har forfattet en 30 sider lang rapport for DVB.

Her kan du lese rapporten i sin helhet.

- Ønsker seg langrekkende missiler
Atomforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Halvor Kippe, har studert rapporten til Kelly, og har følgende kommentar:

- Rapporten av den uavhengige ekspertgruppa edrueliggjør langt på vei en del av påstandene som har figurert omkring Burmas angivelige kjernevåpenprogram. Derimot er det ting der som styrker mistankene om at Burma ønsker seg langrekkende missiler, sier Kippe til Nettavisen.

- Det er imidlertid ting som tyder på at Burma er i startgropa for å lære seg brenselssyklusteknologi, mer spesifikt utvinning av uranmalm, visse kjemiske uranreaksjoner og kanskje til og med urananrikningsteknologi, men det har ikke kommet fram noe som tyder på at dette har kommet særlig godt i gang. Tvert imot virker det som de ikke har helt grep om det, sier Kippe.

- Urovekkende

Utenriksdepartementet synes dette kan være bekymringsverdig.

- Dersom opplysningene i denne rapporten stemmer, er det svært bekymringsfullt og urovekkende. Men det er for tidlig å konkludere med hva som er de faktiske forhold. Dersom det er riktig at Burma er i ferd med å å utvikle langtrekkende missiler, er det selvsagt bekymringsverdig med tanke på sikkerhetssituasjonen i regionen, sier statssekretær Gry Larsen til Nettavisen.

- Mange vil være bekymret
Ifølge DVB har Nord-Korea vært involvert i utviklingen av burmesiske raketter. Radiokanalen, som har base på St. Hanshaugen i Oslo, hevder også at russerne har trent burmesiske atomteknikere.

- Vi kan også slå fast at Burma på lovlig vis har forsøkt å skaffe seg en liten forskningsreaktor fra Russland og via IAEA. En slik reaktor kunne tenkes å brukes til å produsere plutonium til kjernevåpen, men de ville ikke kunne gjøre det ubemerket så lenge reaktoren er underlagt IAEAs inspeksjonsregime, hvilket var et krav fra Russland, sier Kippe.

- Inntil videre er jeg ikke overbevist om at Burma i øyeblikket setter alt inn på å utvikle kjernevåpen, men mange vil være bekymret om de utvikler brenselssyklusteknologi som senere kan misbrukes til produksjon av plutonium eller våpenuran, slik bekymringene rundt Iran dreier seg om, sier han.

Det er Directorate of Defence Services Science and Technology Research Center (DDSSTRC) som skal ha ansvaret for Burmas atomvåpenambisjoner. DDSSTRC holder til i May Myo, også kalt Pyin Oo Lwin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere