RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

UD advarer nordmenn i Thailand

Foto: NICOLAS ASFOURI (AFP)
Sist oppdatert:
Rødskjortene varsler sitt neste trekk, og UD ber nordmenn være forsiktige.

De pågående demonstrasjonene i Bangkok har så langt vært fredelig. Men situasjonen kan raskt snu seg og utvikle seg i en voldelig retning dersom det fører til sammenstøt mellom de såkalte rødskjortene og regjeringsstyrkene.

- Begge parter gjør sitt ytterste for å unngå vold. Thailand består av et fredselskende folk, ikke minst takket være nasjonalreligionen Buddhisme. Begge parter er også opptatt av ikke å tape ansikt. Men hvis det smeller, så er jeg redd det kan smelle skikkelig, sier Nettavisens journalist i Thailand, Stig Martin Solberg.

Holde seg unna folkemengder
Norske myndigheter ber nå nordmenn i området om å ta forholdsregler.

- Ambassaden i Bangkok følger situasjonen nøye og legger ut oppdateringer på sine hjemmesider. Utenriksdepartementet oppfordrer norske borgere til å vise aktsomhet, holde seg unna demonstrasjonene og store folkemengder, følge med på utviklingen i media og lytte til råd fra de lokale myndighetene, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Marte Lerberg Kopstad, til Nettavisen.

UD oppfordrer også nordmenn til å bære en kopi av passet sitt til enhver tid.

- UD har ikke noe offisielt reiseråd for Bangkok, legger hun til.

Krever regjeringens avgang
Formålet med demonstrasjonene er å kreve avgangen til den sittende regjeringen og skrive ut nyvalg i landet. Men statsminister Abhisit Vejjajiva nekter å gi etter for presset.

Statsministeren har forlatt regjeringsbygningen og søkt tilflukt i en militærkaserne i Bangkok, som har vært omringet av titusener av demonstranter store deler av mandagen.

De såkalte rødskjortene, United Front for Democracy against Dictatorship (UDD), er tilhengere av den tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra, som ble avsatt etter korrupsjonsanklager. Han lever i eksil etter å ha blitt dømt til to år i fengsel.

Rødskjortene, som er hovedsakelig fattige bønder fra landet, hevder den sittende regjeringen tok til seg makten på ulovlig vis da Thaksin Shinawatra ble styrtet i et militærkupp i 2006.

Lederen for rødskjortene (UDD), Natthawut Saikua, sier demonstrasjonen er ikkevoldelig, men varsler at demonstrantene vil oppholde seg i hovedstaden i fem dager for å presse regjeringen til å skrive ut nyvalg.

Én million kubikkcentimeter med blod
Videre har Saikua kunngjort at de skal spre tusenvis av liter med blod foran regjeringsbygningen tirsdag som en symbolsk protest, skriver Bangkok Post.

100.000 frivillige skal donere én million kubikkcentimeter med blod, ifølge Saikua.

Demonstrasjonene har i stor grad gått rolig for seg, men den siste utviklingen er at to soldater ble skadd da granater ble avfyrt mot en militærbase.

Rundt 50.000 soldater og politifolk er blitt mobilisert i den thailandske hovedstaden Bangkok.

- Demonstrantene krever at jeg oppløser regjeringen innen middag i dag (klokken 06.00 norsk tid), men koalisjonspartiene har sagt seg enig i at dette ikke kan innfris, sa statsministeren på en TV-sendt tale mandag, ifølge BBC.

Søndag var det også store demonstrasjoner i Bangkok med om lag hundre tusen deltakere. Militæret har fått innvilget myndighet til å innføre portforbud og oppløse store folkemengder dersom det skulle være nødvendig.

De forrige store demonstrasjonene i Bangkok i april 2009 utviklet seg i en voldelig retning med to dødsfall og flere titalls skadde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere