UD: Amerikansk lov hindrer Gaza-gjenoppbygging

Oslo (NTB): Utenriksdepartementet mener at USAs antiterrorlov «patriot act» er et hinder i arbeidet med å gjenoppbygge Gaza.

Redd Barna meldte tirsdag at organisasjonen hindres i arbeidet med å gjenoppbygge Gaza, takket være amerikansk antiterrorlovgivning. USA regner nemlig Hamas som en terroristorganisasjon. Hamas kontrollerer utdannings- og helsesektoren på Gazastripen. Dermed kan Redd Barna bli beskyldt for å samarbeide med terrorister, ifølge USAs lovgiving.

? Jeg synes «patriot act» og alt i den antiterrorlovgivningen i en del sammenhenger fungerer problematisk. Det er et unødvendig hinder for gjenoppbygging, sier statssekretær Raymond Johansen (Ap) i Utenriksdepartementet til Klassekampen.

Han mener loven innsnevrer handlingsrommet som trengs i internasjonal politikk. Johansen understreker at dette ikke er det primære problemet i arbeidet med gjenoppbyggingen.

? Hovedproblemet er manglende tilgang. Israel hindrer varer i å komme inn, som trengs til gjenoppbygging, sier Johansen.

Israel begrunner blokaden med at materiell til sivile formål også kan bli brukt til for eksempel bygging av våpen.

? De drar definisjonen av «dual use» ut i det absurde. Blant tingene de hindrer er sement, glass og vinduer. Dette er et spørsmål vi mange ganger har tatt opp med USA. Vi vil også ta opp dette ved neste møte i liaisonkomiteen, sier Johansen.

Johansen håper Barack Obama skal få til endringer på dette området. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.