Gå til sidens hovedinnhold

UD aner ikke hva French har kostet

- Det er brukt betydelige ressurser.

Joshua French og avdøde Tjostolv Moland har fått bistand fra norske myndigheter i flere år, men Utenriksdepartementet (UD) har ingen oversikt over hva saken har kostet den norske stat.

- Det føres ikke regnskap over enkeltsaker, sier pressevakt Svein Michelsen i UD til Nettavisen.

Men det de kan bekrefte, er at regningen er betydelig.

- UD har brukt betydelige ressurser på den høyt prioritere Kongo-saken over flere år. Støtte til nordmenn som havner i vanskeligheter i utlandet er en lovpålagt oppgave som Stortinget har bestemt at vi skal ha ansvar for, sier Michelsen.

Tirsdag startet rettssaken mot French, som er tiltalt for overlagt drap på Moland.

Les også: Rettssaken mot Joshua French utsatt

- Ekstra høy prioritet
Michelsen påpeker at Kongo-saken har hatt en «ekstra høy prioritet».

- I utgangspunktet var dette en ordinær konsulær sak hvor UD bisto to fengslede nordmenn i utlandet. Saken fikk høy prioritet som følge av dødsdommene som ble avsagt og de vanskelige soningsforholdene, sier han, og fortsetter:

- Saken ble et spesielt tilfelle etter at norsk Kripos ble invitert av kongolesiske myndigheter til å delta i etterforskningen av Molands dødsfall. Kripos og kongolesisk politi kom i fellesskap frem til at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet. Det gjorde at vi stilte oss uforstående til tiltalen som er blitt tatt ut. Det har ført til at saken har fått ekstra høy prioritet, sier Michelsen.

- Men det er jo andre nordmenn i utlandet som trenger hjelp, og som ikke får like mye bistand?

- Vi må i hvert enkelt tilfelle vurdere hvilke ressurser som er nødvendig for å ivareta de oppgavene vi er pålagt av Stortinget på en forsvarlig måte. Det varierer fra sak til sak. Det kan være spørsmål knyttet til forholdene i et fengsel, mulighetene for å komme i kontakt med det aktuelle landets myndigheter og hvorvidt den som sitter fengslet får bistand fra familien på stedet, sier han.

- Det er så mange ting som bidrar til at den bistanden som norske myndigheter gir varierer. Det er jo også en del nordmenn som sitter fengslet i utlandet som ikke ønsker bistand fra norske myndigheter overhodet. Derfor er det ikke noe enhetlig bilde, sier Michelsen.

Les også: Ber om amnesti for Joshua French
Les også: Frenchs advokat: - Vi har fryktelig dårlig tid

Kripos: - Kan ikke si eksakt hvor mye
Heller ikke Kripos kan gi noen oversikt over hva Kongo-saken har kostet for dem.

- Vi kan ikke si eksakt hvor mye ressurser Kripos har brukt på saken til Joshua French, men oppdraget vårt har vært begrenset, sier seniorrådgiver Ida Dahl Nilssen i Kripos til Nettavisen.

Dahl Nilssen forteller at Kripos har vært to ganger i Kongo i forbindelse med saken.

- Det vi har gjort er en reise til Kongo i august i fjor. Da reiste tre representanter fra Kripos og en fra Folkehelseinstituttet. I etterkant av reisen hadde vi noe etterarbeid og fullførte vår rapport. Nå foretar vi som kjent en ny reise til Kongo, med to representanter fra Kripos og en representant fra Folkehelseinstituttet, sier hun.

- Man kan ikke tenke slik
Tidligere politioverbetjent i Oslo, Finn Abrahamsen, synes ikke det er noe galt i at UD ikke har oversikt over pengebruken i saken.

- Man kan ikke tenke slik. Det er jo norske statsborgere, og de har rettigheter som tilkommer en norsk statsborger. Da er det aldri et spørsmål om hva det koster, sier Abrahamsen til Nettavisen.

Abrahamsen tror mange har en oppfatning av at hjelpen som nå gis til French, er riktig.

- Samtidig er det andre som mener at det ikke er det, og noen har ingen mening om det. Slik vil det alltid være i en befolkning, men UD må forholde seg det Stortinget har bestemt av lover og regler, sier han, og påpeker:

- Norge er et sivilisert system, og da må vi forholde oss til det. Vi kan ikke vurdere om det koster penger ditt eller datt.

- Sørger for oppmerksomhet
Abrahamsen tror likevel at man kunne ha spart litt penger om norske myndigheter hadde gjort en bedre jobb tidligere.

- Hvis vi kunne gjort en skikkelig jobb tidligere, om de var mer pågående tidligere, så kunne kanskje staten tjent noe penger. Men dette er ikke enkle ting, sier han.

- Hva tenker du om at French og Moland har fått så mye hjelp sammenlignet med andre saker der nordmenn trenger bistand?

- Det har jo noe med hvordan denne saken oppsto. Det er pressen som sørger for oppmerksomhet rundt en sak, og ikke de som sitter der. På den andre siden kan det være en fordel at de da får hjelp. Andre har ikke den oppmerksomheten, men jeg tror myndighetene følger godt med når de vet at norske borgere soner i andre landet, sier Abrahamsen.

Hva synes du om ressursbruken i Kongo-saken? Si din mening i kommentarfeltet!

Fakta om Kongo-saken

* Joshus French og Tjostolv Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. French ble pågrepet 9. mai mistenkt for drapet. To dager senere ble også Moland pågrepet. Begge nektet straffskyld.

* 8. september 2009 ble de to funnet skyldig og dømt til døden for drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Begge anket dommen.

* Den militære ankedomstolen i Kisangani dømte dem begge 10. juni 2010 til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund, men bare Moland ble dømt for selve drapet.

* De to nordmennene anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.

* Før jul 2011 ble de to overført til det militære fengselet Ndolo i Kinshasa.

* Norske myndigheter har flere ganger vært i samtaler med kongolesiske myndigheter, med mål om å få overført nordmennene til Norge.

* 18. august ble Tjostolv Moland (32) funnet død på cellen han delte med French. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med ham hadde begått selvmord

* 9. desember blir Joshua French tiltalt for å ha drept kameraten. Rettssaken mot French startet 7. januar 2014.

(NTB)

Kommentarer til denne saken