Utenriksdepartementet fraråder også alle reiser til eller opphold i Russland nærmere enn 250 kilometer fra den ukrainske grensen. Grunnen til dette er ifølge departementet «spent sikkerhetssituasjon og betydelig styrkeoppbygging».

Av samme årsak fraråder Utenriksdepartementet også alle reiser til hele Hviterussland, bortsett fra hovedstaden Minsk.

– Hvis du er i disse områdene, oppfordrer vi deg til bruke kommersielle utreisemuligheter. Kontakt forsikringsselskapet ditt for eventuell praktisk hjelp, skriver UD i en pressemelding.

Les også: Ukrainas utenriksminister mener Europa har forhindret russisk invasjon

– Gjør grundige vurderinger av egen sikkerhet. Følg situasjonen tett i pålitelige internasjonale og nasjonale medier. Ved en forverring av sikkerhetssituasjonen vil utenrikstjenesten ha begrenset mulighet til å hjelpe norske borgere i disse områdene, avslutter de.

Les også: Slik har Putin i det skjulte rustet opp Russland for krig

– Når som helst

Russland har utplassert enda flere soldater ved Ukrainas grense, og en invasjon under OL er fullt mulig, sier USAs utenriksminister Antony Blinken.

– Vi er nå i et vindu der en invasjon kan begynne når som helst, og for å være tydelig: Det gjelder også under OL, sier Blinken.

Han avfeier dermed spekulasjonene om at Moskva vil vente til etter OL i Beijing for å unngå å havne i klammeri med sin allierte Kina.

– For å si det enkelt ser vi fortsatt urovekkende tegn på russisk eskalering, sier Blinken etter et møte med sine motparter i det såkalte firkløveret, som inkluderer Australia, India, Japan og USA, i Melbourne.

Den amerikanske utenriksministeren understreker at USA har et sterkt ønske om å løse uenighetene med Russland gjennom diplomati.

– Vi har gjort alt vi kan for å engasjere Russland, sier Blinken.

– Samtidig har vi vært veldig tydelige på at vi må bygge avskrekking og bygge forsvar og gjøre det klart for Russland at dersom de velger veien med fornyet aggresjon, vil det bli møtt med massive konsekvenser, sier Blinken.

Blinkens uttalelser kommer dagen etter at hans sjef, president Joe Biden, ba amerikanere i Ukraina om å umiddelbart forlate landet.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan gikk enda lengre fredag, og ba amerikanere forlate landet innen de neste 24-48 timene.