Gå til sidens hovedinnhold

UD ga millioner til korrupt georgisk minister

Norge ga millioner til energidepartementet i Georgia. Nå er sjefen i fengsel.

Norge ga millioner for å høyne kompetansen til energidepartementet i Georgia. Nå er den tidligere ministeren siktet for korrupsjon, melder NTB.

Aleksandre Khetaguris, som var energiminister i Georgia fra 2007 til august i år, ble onsdag forrige uke varetektsfengslet etter flere timers avhør.

Etterforskerne mener Khetaguri og to andre fikk en million dollar av den russiske energigiganten Inter RAO for å se gjennom fingrene med skatteunndragelse for tre store kraftverk.

Seks personer varetektsfengslet
Pengene ble overført via et stråselskap som utga seg for å selge konsulenttjenester, ifølge påtalemyndigheten, som har publisert fire opptak av telefonsamtaler som underbygger anklagene.

I alt seks personer ble fengslet i saken, inkludert sjefen for strømselskapet i Tbilisi og et tidligere regjeringsmedlem som nå er sjef for en av de største TV-kanalene i landet.

Alle seks ble satt fri mot kausjon fredag forrige uke og gikk hardt ut mot anklagene. Khetaguri kalte saken «et nøye planlagt skuespill».

Ble trent av Norge
President Mikhail Saakasjvili har lagt opp til 15 nye vannkraftverk innen 2015, og det norske Utenriksdepartementet (UD) valgte å gi penger til det norske konsulentselskapet Econ Pöyry for å drive kompetanseheving i departementet som korrupsjonsmistenkte Khetaguri ledet. Et av prosjektene kostet fire millioner kroner over tre år fra 2007.

Konsulent Morten Anker i Econ Pöyry var torsdag ikke kjent med korrupsjonsanklagene mot selskapets tidligere samarbeidspartner i Georgia.

– Selvfølgelig har Pöyry en nulltoleranse for korrupsjon, så vi vil ikke være involvert i prosjekter der vi mistenker at det er korrupsjon, sier Anker til NTB.

Vil ikke kommentere
UD nekter å kommentere saken før etter at rettssaken ferdig, men vil undersøke om det er hold i siktelsene.

– Vi vil fra norsk side søke nærmere informasjon om hvorvidt etterforskningen som er innledet mot den tidligere ministeren har noen tilknytning til norskstøttede prosjekter, sier kommunikasjonsrådgiver Frode Øverland Andersen.

– På generell basis viser vi til at norske myndigheter har nulltoleranse for korrupsjon, tilføyer han.

– Typisk sak
Sjefrådgiver i Georgias energidepartement, Temo Izoria, sier at han ikke kan ikke få seg til å tro at det er noe i korrupsjonsanklagene.

– Det vil jo bety at jeg og alle mine kolleger har vært dumme som ikke oppdaget at ministeren var kriminell, sier Izoria til NTB.

Men energianalytiker Gia Khukhasjvilj i Georgian Development Research Institute (GDRI) sier det som har skjedd er typisk for georgisk energisektor, og tirsdag hevdet han at GDRI har avdekket tre andre store korrupsjonssaker av samme typen.

Khukhasjvilj påpeker imidlertid at det ikke er korrupsjon i vanlig forstand.

– Khetaguri har ikke gjort dette for egen vinning. Han var den som iverksatte overføringen av penger fra energisektoren til det politiske systemet, hevder han.

Ifølge energianalytikeren har større selskaper blitt presset til å betale «avdrag» til president Saakasjvilis parti Den forente nasjonalbevegelse. Partiet har styrt landet i over åtte år, men gikk på et uventet valgnederlag i oktober.

Oppgjør
Etter at saken sprakk, la president Saakasjvilis partifeller i nasjonalforsamlingen ned arbeidet i protest mot fengslingen. I helgen ble det gjennomført flere store demonstrasjoner i Tbilisi mot det de mener er politisk forfølgelse.

– Ikke la landet bli trukket tilbake til de mørke dagene under Sjevardnadze, sa partilederen for Saakasjvilis parti i en tale.

Over et dusin tidligere regjeringstopper har så langt blitt fengslet i en bølge av rettssaker om vold, maktmisbruk og korrupsjon. I kjølvannet av dette, med lovnader om å rydde opp i forbrytelsene fra det forrige regimet, vant milliardæren Bidzina Ivanisjvili valget i oktober og ble utpekt som landets statsminister. (NTB)

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken