Gå til sidens hovedinnhold

UD har brukt over to millioner på Kongo-saken

Utenriksdepartementet har brukt over to millioner kroner på reiser og opphold i Kongo etter at Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i landet i 2009.

Det viser en oversikt over norske diplomaters reiseregninger som VG har fått tilgang til. I tillegg til utgiftene til reise og opphold kommer lønn og andre driftsutgifter.

Ettersom oversikten ikke omfatter reiseregninger som ennå ikke er gjort opp, er det reelle beløpet trolig enda høyere. Ifølge oversikten kostet bare den ene reisen til UDs spesialutsending Kai Eide fra 3. januar til 2. februar i år nesten 180.000 kroner.

– Oppfølging av Moland/French-saken har bare vært ett av flere formål for mange av reisene i oversikten. Oppfølgingen har vært knyttet til politiske besøk, deltakelse på konferanser med mer, skriver underdirektør Alex Winther i seksjon for lønn, tid og reise i UD til avisen.

French og Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. I juni 2010 ble de i den militære ankedomstolen i Kisangani dømt til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund, men bare Moland ble dømt for selve drapet.

18. august i fjor ble Moland funnet død i fengselscellen han delte med French. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord. Onsdag 19. februar i år ble French dømt til livstid i fengsel for overlagt drap på Moland. French har besluttet å ikke anke dommen. (©NTB)

Kommentarer til denne saken