Gå til sidens hovedinnhold

UD: - Ikke lenger sannsynlig å finne overlevende

Utenriksdepartementet tror ikke lenger det er sannsynlig å finne overlevende etter terrorangrepet og gisselaksjonen ved In Aménas i Algerie.

(NTB/Nettavisen): Fem nordmenn er fortsatt savnet etter gisseldramaet på Statoils gassanlegg i In Aménas i Algerie. Nå opplyser norske myndigheter at nordmennene trolig er døde.

- Så vidt vi har skjønt på algeriske myndigheter, så foregår det fortsatt søk i In Aménas og området rundt. Men samtidig, siden det har gått så lang tid, så må vi kunne si basert på kontakt med algeriske myndigheter og andre lands myndigheter, så tror vi ikke lenger det er sannsynlig å finne noen overlevende etter terrorangrepet, dessverre, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Veslemøy Lothe Salvesen, til Nettavisen.

Hun sier UD har bedt om en formell bekreftelse fra algeriske myndigheter når søket i In Aménas er avsluttet, men legger til at de foreløpig ikke har mottatt noen slik beskjed.

Identifisering
Alger fortsetter arbeidet med å identifisere de drepte etter gisselaksjonen.

Lothe Salvesen forteller til NTB at Kripos har tilgang og jobber fortsatt i Alger, men at de ikke er ferdige med å undersøke den gruppen av drepte som de er gitt tilgang til.

Når en eventuell identifisering er klar, så er det Statoil som først vil gå ut med denne informasjonen. UD og Kripos vil ikke gi noen kommentarer før navnene på eventuelle identifiserte ofre er offentliggjort.

Advarte mot terror i Algerie
I en rapport fra den norske ambassaden i Algerie i 2011 ble det advart mot faren for terrorisme. Gassanlegget i In Aménas ble nevnt spesielt.

«Utlendinger bør utvise den ellers største aktsomhet i områdene ved Statoils anlegg», het det blant annet i rapporten.

Ifølge Dagens Næringsliv konkluderes det i den delvis hemmeligstemplede rapporten at «trusselen fra væpnede islamister er fortsatt høy i Algerie. Ukentlig meldes det om terroraksjoner og konfrontasjoner etter bakholdsangrep og geriljateknikk».

Statoil ble informert
Utenriksdepartementet bekrefter at Statoil var informert om denne trusselvurderingen for halvannet år siden.

- Vi kan bekrefte at den rapporten som DN har fått ut, er en såkalt halvårsrapport som ambassaden sender hjem med sine vurderinger. Halvårsrapporten blir rutinemessig delt med Statoil, så den ble delt med Statoil da den ble skrevet, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Veslemøy Lothe Salvesen, til Nettavisen.

Lothe Salvesen forteller at Statoil og ambassaden i Alger har hatt løpende og tett dialog om sikkerhetssituasjonen i Algerie helt siden utenriksstasjonen ble opprettet i 2007.

I halvårsrapporten pekes det spesielt på at utlendinger er mål for al-Qaida i islamske Maghrep (AQIM), særlig i grenseområdene i sør.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai