Joshua French (28) og Tjostolv Moland (29) ble dømt til døden i ankesaken i Kisangani torsdag. Nordmennenes juridiske rådgiver, advokat Morten Furuholmen, opplyste til Nettavisen før domsavsigelsen at de ville godta dommen.

- Jeg står fast ved det. Det er min vurdering i dag. Jeg kan ikke se at vi har noen mulighet til å hente noe mer, sier Furuholmen etter domsavsigelsen.

Innlede samtaler
Hvis påtalemyndigheten også lar være å anke, betyr det at det foreligger en rettskraftig dom, og norske myndigheter kan dermed iverksette forhandlingene om en soningsoverføring.

- Vi er nødt til å vente på en rettskraftig dom. Det er to parter som kan anke og innen ankefristen er utløpt og vi kjenner utfallet av den, så må vi avvente. Men vi kan innlede forberedende samtaler med kongolesiske myndigheter, men ikke starte konkrete forhandlinger om en ad hoc-avtale - en egen avtale om overføring, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen, til Nettavisen.

Les også: - Nå må Norge få gutten min hjem
Les også: French og Moland dømt til døden

- Det er ikke noe automatikk i overføring, og vi kjenner ikke til hvilke betingelser man på kongolesisk side vil stille under slike forhandlinger. Det vi har sagt er at vi er villig til å stille i slike samtaler og forhandlinger, og vi har fått positive signaler fra kongolesiske myndigheter, sier Elsebutangen.

En utfordring vil være å overskrive en juridisk dødsdom til norske forhold hvor strengeste straff er 21 års fengsel.

Spionasjeanklagen frafalt
Moland og French ble dømt til døden for drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Moland er også dømt for drap.

I tillegg dømmes Moland til 20 års fengselsstraff for ulovlig besittelse av våpen.


Les også: - Blir lettere å få dem hjem
Les også: - Vi kommer til å godta dommen

Spionasjeanklagen og milliardkravet mot Norge er også frafalt.

- Vår kommentar til det er at vi ikke har forholdt oss til spionasjeanklagene til den norske stat. Det er fordi vi mener det ikke finnes noe grunnlag for å trekke inn Norge som noen part, sier Elsebutangen.

Han henviser til folkeretten hvor det fremgår at det ikke er lov for en stat å stevne en annen stat for retten.

Furuholmen er fornøyd med at spionasjeanklagen frafaller.

- Det er veldig positivt. Det er en halv seier, sier han.

- Veien er jo fortsatt uforutsigbar som alltid, men alt tyder på at vi kan se for oss en optimisme og en fleksibel overføring i nær fremtid, sier Furuholmen.