*Nettavisen* Nyheter.

UD visste at soldatene hentet Skahs barn

Foto: RAFAEL MARCHANTE (Reuters)

Norske myndigheter visste at to norske barn skulle smugles ut fra Marokko.

30.01.10 20:19

I lørdagens VG kom det fram at to offiserer, knyttet til marinejegerkommandoen i Forsvaret, deltok i aksjonen for å smugle barna til Khalid Skah ut av Marokko i juli i fjor.

UD bekrefter sent lørdag at de hadde informasjon om at personer fra det norske forsvaret kunne være involvert i aksjonen.

Les: - Norske offiserer deltok i smugling av Skahs barn

Utenriksminister Jonas Gahr Støre skal ha blitt informert om dette på et senere tidspunkt, etter at barna var i Norge.

- Han ble først informert om dette etter at barna var tilbake i Norge, sier underdirektør i kommunikasjonsenheten i UD, Ragnhild Imerslund, til VG Nett.

Spesialsoldatene skal ha utførte smuglingsoppdraget på fritiden på oppdrag fra barnas mor, Anne Cecilie Hopstock (44).

Forsvaret skal nå granske opplysningene, ettersom det i tilfelle vil være brudd på kravene som stilles til forsvarets personell. Forsvaret skal vite hvem de to offiserene er.

Flere forskere NRK har vært i kontakt med sier at Norske militære kan ikke påta seg private oppdrag utenlands uten at dette er klarert med forsvarsledelsen.

- Det er allment kjent hvilke regler som gjelder, og det er statsråden som konstituelt ansvarlig, sier Kjell Inge Bjerga, forsker ved Institutt for forsvarsstudier.

Tidligere har Marokko bedt norske myndigheter om å granske hvordan Khalid Skahs barn kunne ta seg fra Marokko til Norge.

Les: Marokko ber Norge granske Skah-saken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.