UDI beklager feil i Carlos-saken

Carlos Steinmann og kona Kari-Ane Hiis Hanssen forsøker å være positive.

Carlos Steinmann og kona Kari-Ane Hiis Hanssen forsøker å være positive. Foto: Annika Bohnenblust

UDI beklager feilinformasjon og manglende informasjon til Carlos Steinmann.

14.09.14 21:21

Utlendingsdirektoratet (UDI) beklager at de har gitt uriktig informasjon til meksikaneren Carlos Steinmann og hans norske kone Kari-Ane Hiis Hansen.

I 2013 søkte Carlos Steinmann om familiegjenforening slik at han kunne bo i Norge sammen med sin norske kone. Da paret i januar 2014 fikk avslag på søknad, klaget de.

Én måned senere tok Hiis Hansen kontakt for å høre hvordan det gikk med klagen. Hun fikk da beskjed om at klagen ikke var mottatt av UDI.


Da Hiis Hansen dokumenterte at hun hadde fått en bekreftelse av UDI på at klagen var mottatt, sa UDI at klagen ikke var registrert fordi den var sendt i en ZIP-fil, og at UDI ikke kunne behandle ZIP-filer.

Nettavisen har tidligere omtalt saken, og UDI har på generelt grunnlag tidligere avvist at de ikke kan behandle ZIP-filer. Nå sier UDI at feilen ligger hos dem.

- Uheldig
- Det er uheldig at søkeren har blitt fortalt at vi ikke kan motta dokumenter som ZIP-fil. Det kan vi ,og dokumentene det vises til i denne saken var også blitt registrert i vårt dokumentsenter, sier områdeleder Anne Kari Kollstrøm i Utlendingsdirektoratet til Nettavisen.

- Hvorfor fikk de slik informasjon?

- Jeg har ikke kunnet finne ut hvorfor vår saksbehandler har fått det inntrykket. Vi kan ikke lenger undersøke e-posten. Den er rutinemessig slettet, sier Kollstrøm.

- Får søkere ofte slik feilinformasjon?

- Jeg er ikke kjent med at det skjer ofte. Da ville vi blitt varslet om det, sier Kollstrøm.

Fikk ikke beskjed

Dette var ikke den eneste dårlige informasjonen paret fikk i søknadsprosessen.

Da Hiis Hansen ikke hadde hørt noe om hvordan det gikk med klagebehandlingen, tok hun 19. august 2014 kontakt med UDI. Da fikk hun opplyst at mannen egentlig skulle ha vært ute av landet innen samme dag.

Paret hadde ikke fått beskjed om at UDI hadde fattet vedtak om at han måtte ut av landet.

Kollstrøm sier at UDI sendte melding til Telemark politidistrikt om at Steinmann måtte underrettes, men dette hadde ikke blitt gjort.

- Det er beklagelig at han ikke ble varslet før, sier Kollstrøm og legger til at han har gjort det riktige ved å forlate Norge da han ble klar over at han ikke lenger hadde lovlig opphold. Hun sier at det er svært uheldig for en fremtidig søknadsprosess hvis personer oppholder seg i Norge ulovlig.

Carlos Steinmann har nå forlatt Norge, og paret vil søke om familiegjenforening på nytt.

Vanlig
Steinmann og Hiis Hansen fikk avslag på søknad om familiegjenforening fordi hun ikke hadde høy nok inntekt da de flyttet til Norge.

- Vi ser at kravet til underhold kan være vanskelig og oppfylle når man flytter tilbake til Norge etter utenlandsopphold. Hensynet bak kravet er at familier som etablerer seg i Norge skal være selvforsørgende, og ikke være avhengig av sosiale ytelser, sier Kollstrøm.

Hiis Hansen har nå høyere inntekt og paret vil igjen søke om familiegjenforening.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.