*Nettavisen* Nyheter.

UDI-direktør: - Au pair-ordning til besvær

PRESSET: Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) har havnet i en au pair-floke. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

UDI satte foten ned for au pairen til justisministeren . UDI-sjefen forstår forvirringen og vil nå endre reglene.

31.05.19 14:20


UDI-direktør Frode Forfang tar fredag bladet fra munnen i sin private blogg.

Au pairen til justisminister Jøran Kallmyr måtte forlate landet 10. mai fordi hun, ifølge UDI, hadde jobbet ulovlig hos Kallmyr.

- Klart regelverk

Uten å gå inn på saken til Kallmyr, tar Forfang opp hvorvidt man kan være gjest hos en familie i påvente av at fullstendig søknad er levert hos politiet.

- Her ser jeg i media at noen av våre samarbeidspartnere (byråer) har gitt informasjon som avviker fra det som fremkommer på våre egne hjemmesider og i våre rundskriv.

- Jeg kan forstå at de som skal forholde seg til regelverket i så fall blir forvirret og kan tro at alt er i orden. Regelverket skal være klart nok, men informasjonspraksisen hos våre samarbeidspartnere må vi se nærmere på, skriver Forfang.

Klikk på bildet for å forstørre.

Justisministeren la ut dette innlegget fredag morgen. Kallmyr mener han har fulgt gjeldende regler. 

Forfang forklarer det skarpe skillet slik:

- Når regelverket sier at man verken kan bo eller jobbe hos en familie før man har levert søknaden hos politiet, er det fordi et slikt skille i praksis er vanskelig å håndheve for myndighetene. Den generelle erfaringen er jo også at hele ordningen er sårbar for utnyttelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

UDI-direktør Frode Forfang innrømmer at bookingtiden hos politiet skaper utfordringer i flere typer utlendingssaker. Foto: (NTB scanpix)

Utfordringer

Forfang understreker at kravet om at fullstendig søknad skal være levert politiet ved personlig fremmøte, har vært der i alle år - men før kunne man få time hos politiet på dagen.

Nå kan ta det flere måneder:

- Bookingtid hos politiet skaper utfordringer i flere typer utlendingssaker. For eksempel for sesongarbeidere kan dette noen steder føre til at de ikke kommer i gang med arbeidet i tide. Dette er vi nødt til å se nærmere på, skriver Frode Forfang i sin blogg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag