Gå til sidens hovedinnhold

UDI flytter utlendinger fra mottak til mottak for å få dem raskere ut av landet

Minst ti personer fra Etiopia med utreiseplikt, fikk flyttevarsel.

Utlendingsdirektoratet (UDI) ville få nøye utvalgte etiopiere ut av Norge ved å tvangsflytte dem. I et tilfelle ble en av foreldrene flyttet fra familien. Kun fordi UDI trodde tiltaket fungerte, skriver Stavanger Aftenblad (krever abonnement) onsdag.

Avisen trekker frem et eksempel der en mor, med en seks måneder gammel baby, har oppholdstillatelse i Norge, men mannen ikke.

Les også: Lukker øynene for falske asylsøknader

Bare i et av tiltakene gikk det som planlagt, ifølge Aftenbladet.

- Dette ble gjort fordi vi over lang tid har sett at det er en gruppe etiopiere med utreiseplikt som er fryktelig vanskelig å motivere til assistert retur, sier Katinka Hartmann, enhetsleder for returenheten i UDI til Aftenbladet.

Håpet til UDI er at faren søker seg ut av Norge etter å ha blitt utsatt for strategisk flytting. Etiopieren har pliktet å forlate Norge siden 2012, men bor fortsatt i mottak. Samtidig bor rundt 2000 andre i mottak med utreiseplikt, og etiopiere utgjør en av de aller største gruppene.

UDI oppsummerer slik overfor Stavanger Aftenblad:

Minst ti personer fra Etiopia, sju menn og tre kvinner, med utreiseplikt fikk flyttevarsel. Tiltaket var særlig aktuelt i siste halvår av 2016 og første
halvår av 2017. I utgangspunktet var alle UDI-regioner aktuelle, men omfattende avvikling av mottak i 2016 og 2017 gjorde dette vanskelig å
gjennomføre.

Les mer: UDI nedjusterer anslag for asylsøkere i år

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Kommentarer til denne saken