UDI glemte å si til Carlos at han må ut av Norge

Carlos Steinmann får ikke lov til å være sammen med sin norske kone.

09.09.14 19:46

- Det er flaut. Man føler at man ikke er god nok og at man ikke er velkommen, sier Carlos Steinmann.

Han har vært gift med norske Kari-Ane Hiis Hanssen, som han møtte i hjemlandet Mexico, i fire år. De to bodde der frem til i fjor, men Kari-Ane savnet Norge og ville hjem.

- Vi skjønner at man må ha lover og regler, men at det skulle bli så vanskelig som det har vært hadde vi aldri trodd, sier Hiis Hanssen.

Mandag må Carlos reise tilbake til Mexico.

Kan ikke åpne ZIP-filer

Etter å ha fått avslag på søknaden sin om familiegjenforening bestemte ekteparet seg for å klage og fikk deretter et automatisk svar fra Utlendingsdirektoratet (UDI) om at klagen var mottatt. Etter en måneds tid ringte Hiis Hansen for å spørre hvor lang behandlingstid det er på klager.

- Da fikk jeg beskjed om at vi ikke hadde noen klage inne. Vi snakket sammen i over en time tror jeg, før hun sa at klagen mest sannsynlig var kommet inn, men siden den var sendt som en ZIP-fil så hadde nok ikke datasystemet klart å åpne den, sier Hiis Hanssen.

(Etter at denne artikkelen kom ut, opplyste UDI til digi.no at deres datasystem håndterer ZIP-filer, men har ikke kommentert hvorfor slik informasjon skulle ha blitt formidlet til Kari-Ane Hiis Hanssen).

På spørsmål om hvorfor man ikke får beskjed når noe går galt i prosessen skal Hiis Hanssen ha fått til svar at det gjør man ikke.

- Det var ens eget ansvar og nå måtte vi i utgangspunktet begynne hele søknadsprosessen på nytt, sier Hiis Hanssen.

Hiis Hansen skal deretter ha fått beskjed av den UDI-ansatte om at hun kunne være grei og ordne dette for dem dersom de sendte dokumentene på nytt med en gang.

- Det skulle bare mangle, det var jo ikke vi som hadde gjort en feil, sier en oppgitt Hiis Hanssen.

MOTTATT: Carlos Steinmann mottok en automatisk epost fra UDI om at klagen hans var mottatt. Dette viste seg å ikke være tilfelle.


Fikk ikke beskjed

I slutten av august, syv måneder etter at klagen deres ble registrert hos UDI, får ekteparet et brev fra Utlendingsnemnda (UNE). UNE er neste klageinstans dersom man har fått avslag fra UDI.

- Vi ble veldig overrasket, fordi vi hadde jo ikke fått noe brev fra UDI om at vi hadde fått avslag på klagen vår, sier Hiis Hanssen.

Så hun plukket nok en gang opp telefonen og ringte UDI. Det stemte at klagen ikke hadde gått gjennom hos UDI, og samtidig får de beskjed om at Carlos må ut av landet.

- Oj, han skulle egentlig ut av landet i dag, sier hun vi snakker med. Før hun legger til at hun også kan se at de ikke har sendt ut noe brev som informerer oss om dette. Og at om hun hadde vært oss ville hun nok tatt en telefon til politiet, sier Hiis Hanssen.

Politiet bekreftet at Carlos egentlig skulle ha forlatt Norge denne dagen, men var forståelsesfulle nok til å utsette utreisedatoen med noen uker ettersom de ikke hadde fått beskjed.

Advokat Halvor Frihagen har lang erfaring med familiegjenforeningssaker og utlendingsrett.

Rammer unge par

Det er hovedsakelig unge mennesker i etableringsfasen som har fått avslag på søknadene sine etter innskjerpingen av regelverket i 2009.

Innskjerpingen gikk på krav til en inntekt, og det var to formål som stod sentralt for politikerne. Det ene var å sikre at personer som kommer til Norge på familiegjenforening ikke skal bli avhengig av staten for underhold, og det andre hensynet til jenter som utsettes for tvangsekteskap.

- Sistnevne er en veldig liten gruppe, og det er uheldig at dette rammer så mange hvor tvangsekteskap ikke er en problemstilling i det hele tatt, sier sier advokat Halvor Frihagen i advokatfirmaet Andersen og Bache-Wiig.

Han er ikke overrasket over at UDI glemte å informere paret om at Steinmann måtte forlate landet.

- Dette skjer fra tid til annen fordi mennesker gjør feil, og jeg kritiserer ikke UDI for det. Men det er typisk UDI å være dårlig på å avhjelpe de problemene de har skapt med de feilene de gjør, sier Frihagen.

- Det er en grunnleggende menneskerett å få leve sammen med de man er glad i, sier Camilla Bilstad Johannessen.

Flytter til Sverige

Camilla Bilstad Johannessen, styremedlem i den norske organisasjonen for familiegjenforening Grenseløs kjærlighet, mener reglene er urimelige.

- Det er blant annet personer med utenlandsopphold, som er tilfellet i denne saken som rammes av dette regelverket. Og dette er gjerne også de menneskene som virkelig satser på kjærligheten, sier Bilstad Johannessen.

Hun understreker at også studenter, selvstendig næringsdrivende og de med lavere inntekt er de som hyppigst blir rammet av regelverket, og at politikerne har en tendens til ikke å se innvandrere som en ressurs.

- De som kommer til Norge på familiegjenforening har en fot innenfor, og har dermed alle forutsetninger for å lykkes med integrere seg, sier Bilstad Johannessen.

Også hun er frustrert over at regelverket som skulle bidra til å hindre tvangsekteskap rammer så mange som ikke står i fare for dette.

- Vi har flere ganger oppfordret politikerne til å legge fram dokumentasjon på hvor mange som har blitt reddet fra tvangsekteskap som følge av innskjerpingene, men så langt har vi ikke sett noe til dette, sier Bilstad Johannessen.

Hun sier mange par flytter til Sverige for å kunne være sammen.

- Det er et paradoks at du har sterkere rettsvern når du søker om familiegjenforening i andre EU eller EØS land enn det du har i Norge. Det er en grunnleggende menneskerettighet å leve med de du er glad i, sier Bilstad Johannessen.

EKTEPAR: Norske Kari-Ane Hiis Hanssen giftet seg med Carlos Steinmann i Mexico i 2011.

Livet satt på vent

Paret fikk avslag på søknaden fordi Hiis Hanssen, som jobber som flyvertinne, ikke hadde tjent nok penger i ligningsåret 2013. Dette var hovedsakelig fordi hun først begynte å jobbe i juli og det hun hadde tjent i Mexico ikke ble tatt med i regnestykket.

- UDI vil at jeg skal vise at jeg kan forsørge mannen min, det er det jeg har gjort det siste året. Men dersom Carlos hadde fått oppholdstillatelse så hadde jeg jo sluppet det fordi han ville hatt jobb, sier Hiis Hansen.

Man har ikke lov til å jobbe mens man har en søknad eller klage til behandling hos UDI.

- Dette er en komplisert situasjon, for Norge er et fint land å bo i, men uten en inntekt er det veldig vanskelig å bo i et av verdens dyreste land. Man er fanget i et land der man ikke får være en del av samfunnet, sier Steinmann som jobbet som musikk- og språklærer i Mexico.

Man har heller ikke lov til å forlate Norge mens man er i en søknadsprosess.

Steinmann er frustrert over hele situasjonen og føler livet hans det siste året har vært satt på vent.

Fakta

Krav til inntekt ved familiegjenforening

- Jeg måtte begynne på nytt da vi flyttet til Norge, nå må jeg hjem og starte på nytt fordi jeg ikke lenger har en leilighet eller jobb der borte, og så enda en gang når jeg kommer tilbake hit, sier Steinmann.

Han er fast bestemt på å komme tilbake til Norge og prøve på nytt når han har vært ute av landet i de tre månedene som er pålagt.

- Jeg ville at det skulle være en positiv opplevelse å komme til Norge, men jeg føler at myndighetene stjeler år av livet mitt. Det føles kjempeurettferdig, sier Hiis Hanssen.

Da Nettavisen ringte UDI fredag ville ikke pressekontakten svare på spørsmål før de hadde fått sett på saken. Dette kunne de ikke gjøre før mandag.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.