RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

UDI godkjenner innvandring basert på tvangsekteskap

Utlendingsdirektoratet (UDI) klarer ofte ikke å bevise tvang og godkjenner derfor familieinnvandring som er basert på tvangsekteskap.

NTB: De siste tre årene har UDI avslørt 18 tvangsekteskap. I samme periode har UDI innvilget cirka 1.800 søknader om ekteskap, fra land hvor tvangsekteskap er svært utbredt, melder TV 2.

Tvang foregår i langt større omfang enn det man klarer å bevise, mener UDI.

- Det bekymrer meg helt klart at vi ikke avdekker flere saker, samtidig som jeg ser hvor vanskelig det er å sannsynliggjøre tilstrekkelig at det er tvang. Det at vi er i tvil om at det kan foregå tvang og at vi mistenker at det foregår tvang i en sak, er ikke nok til å avslå, sier områdeleder Snorre Sæther i UDI.

UDI mottar hvert år en rekke søknader hvor det søkes om familieinnvandring for personer som er gift eller som skal gifte seg. Den ene parten bor i utlandet. UDI må derfor innvilge familieinnvandring selv om det er mistanke om tvangsekteskap fordi de ikke klarer å dokumentere mistanken.

- Da må vi i så fall innvilge, ja. Det å hente inn en ektefelle, forutsatt at de andre vilkårene er oppfylt, er en rettighet, sier Sæther.

UDI mener det ofte ligger et stort press på dem som tvinges til å akseptere et tvangsekteskap.

- Inntrykker er at de som er utsatt for tvang, ofte jenter og gutter som bor i Norge og kanskje har bodd her hele sitt liv, kommer i en tvangssituasjon som er svært krevende. De er nok blant de søkerne våre som har det vanskeligst og som er i en ekstremt presset og utrolig vanskelig situasjon, sier Sæther.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere